Mask posavetovao Zelenskog da odustane od kontraofanzive: Ne šaljite cvet ukrajinske omladine na klanje

11.11.2023

16:59

0

Izvršni direktor Tesle u više navrata je ocenjivao neprijateljstva između Moskve i Kijeva

Mask posavetovao Zelenskog da odustane od kontraofanzive: Ne šaljite cvet ukrajinske omladine na klanje
Copyright AP Photo/Susan Walsh Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora da izbegne bespotrebno slanje mladih Ukrajinaca na klanje na bojnom polju sa Rusijom, rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask. Njegovi komentari usledili su posle neuspešne kontraofanzive Kijeva, za koju Moskva tvrdi da je već usmrtila desetine hiljada ukrajinskih vojnika.

Govoreći za američkog podkastera Leksa Fridman, tehnološki milijarder je upitan da li veruje da bi Zelenski trebalo da pregovara o miru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mask nije dao direktan odgovor, ali je napomenuo da bi mu „samo preporučio ne šalje cvet ukrajinske omladine da umre u rovovima“, bez obzira na to da li to ima veze sa Putinom ili ne.

- Ko god krene u ofanzivu izgubiće ogroman broj ljudi i istorija ga neće blagonaklono gledati - dodao je on.

Izvršni direktor Tesle u više navrata je ocenjivao neprijateljstva između Moskve i Kijeva, napominjući u septembru da je ukrajinska kontraofanziva koja je počela početkom leta donela „toliko smrti za tako mali uspeh“.

Profimedia
Ilon Mask

Mask je ranije izneo mirovni plan koji sugeriše da Kijev treba da prizna Krim kao deo Rusije, dok bi četiri bivše ukrajinske teritorije koje su velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima prošle jeseni trebalo da ponove glasanje pod nadzorom UN. Ideja je izazvala negativne reakcije u Ukrajini. Andrej Meljnik, tadašnji ambasador te zemlje u Nemačkoj, rekao je Masku da „odjebe“.

Moskva je više puta govorila da je otvorena za razgovore sa Kijevom, iako je prošle jeseni Zelenski potpisao dekret o zabrani ikakvih pregovora sa Rusijom sve dok je Putin na vlasti. On je ponovo potvrdio ovaj stav ranije ovog meseca, odbacivši bilo kakve ustupke Moskvi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike