Ukrajina kritikovala Ilona Maska zbog poziva na okončanje konflikta: Predložio da granica sa Rusijom ostane kakva je danas

25.10.2023

16:05

0

Milijarder je napomenuo da nema smisla da vojnici iz sa obe strane ginu svaki dan

Ukrajina kritikovala Ilona Maska zbog poziva na okončanje konflikta: Predložio da granica sa Rusijom ostane kakva je danas
Ilon Maks - Copyright Youtube/The Babylon Bee

Mihail Podoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, opisao je u postu na Telegramu objavljenom u utorak pozive Ilona Maska na hitan prekid vatre u sukobu u Ukrajini kako bi se izbegao veći sukob kao „katastrofalnu grešku“ sa dalekosežnim posledicama.

Podoljak je na svom kanalu nazvao Maskov predlog ekvivalentnim predaji Ukrajine „obaveznom genocidu velikih razmera” od Rusije i sugerisao da bi nepodržavanje Ukrajine „neizbežno dovelo do naglog porasta sukoba širom sveta, do kraja ere međunarodnog prava, kolapsa međunarodne ekonomije i trijumfa zla”.

Komentari savetnika usledili su nakon što je Mask u razgovoru na Iksu (bivši Tviter) u utorak izjavio da SAD „mesečari“ ka trećem svetskom ratu antagonišući zemlje poput Rusije, Irana i Kine.

Mask je rekao da veruje da je „sama civilizacija u pitanju“ i naglasio da SAD moraju da rade na sprečavanju globalnog sukoba. U tom cilju, on je pozvao SAD da „nastave normalne odnose sa Rusijom“ i „pronađu“ način za uspostavljanje mira u Ukrajini, nazivajući rat beznadežnom situacijom.

Milijarder je napomenuo da nema smisla da vojnici iz Rusije i Ukrajine ginu svaki dan i naglasio da je prekid vatre jedini izlaz iz sukoba za ukrajinski narod jer Rusija nikada neće odustati od svoje zemlje, očigledno misleći na Krim, Herson, Zaporožje i republike Donbasa, a Ukrajina nikada ne bi mogla da preuzme ove teritorije sa manjom vojskom.

AP Photo/File
 

Mask je sugerisao da bi sadašnja linija sukoba mogla da bude odgovarajuća stalna granica između Rusije i Ukrajine, jer, prema njegovim rečima, nema značajne antiruske pobune u „ruskim govornim područjima Ukrajine“ i, stoga, nema smisla u prisvajanju oblasti koje žele da budu deo Rusije.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je pozvao svoje snage da svakodnevno zauzmu najmanje 500 metara teritorije od Rusa, uprkos tome što je ukrajinska vojska imala desetine hiljada žrtava tokom letnje protivofanzive, tokom koje nije uspela da postigne značajnije teritorijalne dobitke.

Ranije ovog meseca ruski predsednik Vladimir Putin opisao je kontraofanzivu Kijeva kao „potpuno neuspešnu“. On je naveo da je Ukrajina od početka operacije u junu izgubila više od 90.000 vojnika i 557 tenkova.

Istovremeno, ruske snage rade na tome da ukrajinska vojska ima „sve manje sposobnosti“, prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je u sredu izjavio da su novi sistemi naoružanja koje su rasporedile ruske snage oborili 24 ukrajinska aviona u poslednjih pet dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike