Sančez ponovo izabran za premijera Španije: Prvo pristao na sporni sporazum o amnestiji

16.11.2023

14:27

0

Dobio svega osam glasova više

Sančez ponovo izabran za premijera Španije: Prvo pristao na sporni sporazum o amnestiji
Pedro Sančez - Copyright AP Photo/Manu Fernandez

Španski premijer Pedro Sančez ponovo je izabran za premijera te zemlje nakon što je dobio podršku većine poslanika u parlamentu. 

Novi mandat Sančeza na čelu španske vlade podržalo je 179 poslanika, a 171 protiv, prenosi španski "Pais". Uzdržanih nije bilo.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Današnje glasanje usledilo je nakon skoro dva dana debate među stranačkim liderima u parlamentu, koja je bila usredsređena na kontroverzan sporazum o amnestiji za pristalice katalonske nezavisnosti, na koji je Sančez pristao kako bi zauzvrat dobio podršku da bi bio izabran za premijera.

Kako se navodi, španska Socijalistička partija podnela je nacrt zakon o amnestiji za katalonske separatiste, od koga bi više od 300 osoba moglo da ima koristi.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Zakon se odnosi na sve ljude procesuirane zbog svoje umešanosti u katalonski separatistički pokret.

Obećao besplatan prevoz nezaposlenima

Pedro Sančez prethodno je saopštio da će proširiti ekonomske mere protiv siromaštva, ako dobije još jedan mandat kao predsednik vlade.

Sančez je obećao da će naredne godine omogućiti besplatni javni prevoz nezaposlenima i mladima do 30 godina.

Njegova privremena vlada je već odobrila pomoć invalidima i starijim osobama, a Sančez je rekao da će smanjeni porez na osnovne prehrambene proizvode biti na snazi do juna 2024. godine.

Obećao je i povećanje subvencija za iznajmljivanje za mlade ljude i nastavak revalorizacije penzija u skladu sa zvaničnom inflacijom, a želi i da pomogne ugroženim domaćinstvima koja su zainteresovana za hipoteku, ali nemaju dovoljno sredstava.

Iako je nacrt zakona trebalo da zajedno podnesu sve političke grupe za koje se očekivalo da će glasati za Sančezovu kandidaturu za formiranje nove, manjinske vlade, socijalisti su ga sami predstavili kako bi obezbedili da je predlog podnet u roku, dok su levičarske i separatističke stranke koje podržavaju Sančeza pojedinačno podržale zakon.

Davanje potpune amnestije bilo je ključni faktor u rešavanju višemesečne političke paralize u Španiji, koja je bez efikasne vlade od kada su državni izbori prošlog leta rezultirali manjkom parlamentarne većine.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike