Kina burno reagovala nakon što je Bajden Sija nazvao diktatorom: To je neodgovorna politička manipulacija

16.11.2023

12:47

0

Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je ovu karakterizaciju „apsolutno pogrešnom"

Kina burno reagovala nakon što je Bajden Sija nazvao diktatorom: To je neodgovorna politička manipulacija
Bajden i Si - Copyright Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je kao pogrešnu i neodgovornu Bajdenovu karakterizaciju Si Đinpinga kao „diktatora“.

Američki predsednik je to izjavio nekoliko sati pošto se u sredu sastao sa kineskim kolegom u San Francisku.

Bajden je upitan tokom samostalne konferencije za novinare da li će i dalje koristiti izraz „diktator“ da opiše Sija, kao što je to učinio u junu.

- Vidite, on to jeste. On je diktator u smislu da je on čovek koji vodi državu koja je komunistička zemlja koja se zasniva na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg - odgovorio je on.

Na pitanje o Bajdenovim komentarima tokom brifinga za štampu u četvrtak Mao Ning, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je izjava „apsolutno pogrešna“ i da se Peking protivi ovoj „neodgovornoj političkoj manipulaciji“. Ona je osudila pokušaje da se „seje razdor između dva naroda“.

Uoči samita američki predsednik je navodno kritikovao Sijevo vođstvo tokom prikupljanja sredstava. Bajden je tvrdio da Kina sa Sijem na čelu ima „stvarne probleme“ i rekao je da je to „još jedan primer kako obnavljanje američkog liderstva u svetu jača“, prema izveštajima medija.

Mao je u sredu reagovala na ovu primedbu, ističući da je uzajamno poštovanje „osnova” za izgradnju bilateralnih odnosa. Ona je rekla da sve nacije imaju neke probleme i izrazila nadu da bi SAD mogle da reše svoje i da poboljšaju živote svojih građana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike