Vatikan potvrdio zabranu katolicima da postanu članovi čuvenog tajnog društva

16.11.2023

00:30

0

Kao poznati masoni iz prošlosti navode se suprug pokojne kraljice Elizabete, princ Filip, bivši premijer Vinston Čerčil, pokojni glumac Piter Selers

Vatikan potvrdio zabranu katolicima da postanu članovi čuvenog tajnog društva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vatikan je potvrdio zabranu katolicima da postanu masoni, vekovima starog tajnog društva za koje se procenjuje da ima oko šest miliona članova širom sveta.

"Katoličkim vernicima zabranjeno je aktivno članstvo u masonskim udruženjima, zbog nepomirljivosti katoličke doktrine i masonerije", navodi se u pismu Vatikanske doktrinarne kancelarije koje su danas objavili vatikanski mediji.

Dikasterijum ili Odeljenje za doktrinu vere (DDF), izdalo je mišljenje 13. novembra, koje je potpisao papa Franja, kao odgovor na zabrinutost biskupa sa Filipina zbog sve većeg broja masona u njegovoj zemlji.

Ista kancelarija je prošle nedelje saopštila da transrodne osobe mogu da se krste i budu kumovi na krštenju, kao i svedoci na katoličkim venčanjima.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

U pismu o masonima citira se deklaracija iz 1983. koju je potpisao pokojni papa Benedikt XVI, u to vreme šef vatikanske doktrine, u kojoj se navodi da su katolici "u masonskim udruženjima u stanju teškog greha i da se ne mogu pričestiti".

Masonske lože su obično društva samo za muškarce, povezana sa tajanstvenim simbolima i ritualima. Oni se ponekad dovode u vezu sa teorijama zavere u kojima se navodi neprikladan uticaj na svetska zbivanja.

Prema Ujedinjenoj Velikoj Loži Engleske, masonerija je "jedna od najstarijih društvenih i dobrotvornih organizacija na svetu", ukorenjena u tradicijama srednjovekovnih graditelja.

Grupa navodi da ima 180.000 muških članova, sa dve paralelne ženske lože u Engleskoj koje imaju još 5.000 članova, procenjujući globalno članstvo u masoneriji na oko šest miliona.

Kao poznati masoni iz prošlosti navode se suprug pokojne kraljice Elizabete, princ Filip, bivši premijer Vinston Čerčil, pokojni glumac Piter Selers, bivši fudbalski menadžer Engleske Alf Remzi i pisci Radjard Kipling i Artur Konan Dojl.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike