Papa Franja smenio biskupa iz Teksasa koji ga je često kritikovao zbog reformi

12.11.2023

12:13

0

Veoma retko se događa da rimokatolički biskup bude razrešen

Papa Franja smenio biskupa iz Teksasa koji ga je često kritikovao zbog reformi
Copyright Profimedia

Papa Franja je razrešio biskupa Džozefa E. Striklanda iz Tajlera u Teksasu, jednog od njegovih najžešćih kritičara među američkim katoličkim konzervativcima.

Vatikan je saopštio da će biskup biti razrešen dužnosti zbog rezultata istrage koja se vodila o njegovoj parohiji.

Veoma retko se događa da rimokatolički biskup bude razrešen, već se najčešće od Vatikana traži dozvola da podnese ostavku koju će papa prihvatiti.

Pape povlače drastične poteze razrešenja s položaja samo u slučaju da biskup odbija da samostalno podnese ostavku na svoj položaj.

Strikland ima 65 godina što je 10 godina manje od uobičajene starosne granice za odlazak katoličkih biskupa u penziju, a odluka o njegovom razrešenju je usledila nakon istrage Vatikana o njegovom finansijskom poslovanju dok je bio na čelu Tajlerske eparhije.

AP Photo/Alessandra Tarantino
Papa Franja

Papa Franja je imenovao biskupa grada Ostina u Teksasu Džoa Vaskeza kao privremenog administratora eparhije, navodi se u saopštenju Vatikana.

Inače, Strikland je više puta napao papu zbog njegovih pokušaja da modernizuje crkvu, pogotovo kada je reč o pitanjima inkluzivnosti, abortusa, prava transrodnih osoba ili istopolnih brakova.

U julu je upozorio da će "osnovne istine" katoličkog učenja biti sauočene sa brojnim izazovima, poput pokušaja da se podriva brak kao "božja institucija između muškarca i žene".

Prema njegovim rečima, nastojanja da se promeni "ono što se ne može promeniti" dovešće do nepovratnog raskola unutar Crkve.

- Oni koji traže promene su zapravo šizmatici - naveo je u pismu.

Biskup Strikland je bio pod istragom, a prethodno je odbio da podnese ostavku, pa je u otvorenom pismu u septembru pozvao papu da ga smeni.

- Ne mogu da podnesem ostavku kao biskup Tajlera jer bih tako napustio svoje stado - poručio je.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike