"Apsolutno sam spreman": Predstavnik Vatikana u Izraelu ponudio se da bude zamena za taoce Hamasa

16.10.2023

17:17

0

On je kritikovan od strane izraelskih vlasti zbog prve reakcije na napad Hamasa koja je stigla iz zajednice hrišćanskih lidera u Jerusalimu

"Apsolutno sam spreman": Predstavnik Vatikana u Izraelu ponudio se da bude zamena za taoce Hamasa
Nema mira na Bliskom istoku - Copyright Tanjug/AP Photo/Profimedia

Najviši predstavnik rimokatoličke crkve u Izraelu, kardinal Pjerbatist Picabala, izjavio je danas da bi bio spreman da se ponudi Hamasu u zamenu za taoce, ako bi to pomoglo da se deca vrate kući.

Ponuda kardinala nije zvanični predlog, već je izrečena kao odgovor na hipotetičko pitanje novinara i malo je verovatno da će Hamas, za koji se veruje da nakon upada u Izrael 7. oktobra drži najmanje 199 talaca u Gazi, ozbiljno razmotriti ponudu Picabale, prenosi AP.

- Ako je moguća razmena, ili bilo šta što bi moglo da donese slobodu deci, nema problema. Apsolutno sam spreman - rekao kardinal Picabala.

Pixabay
 

On je kritikovan od strane izraelskih vlasti zbog prve reakcije na napad Hamasa koja je stigla iz zajednice hrišćanskih lidera u Jerusalimu, kojoj i on pripada, u kojoj je izražena zabrinutost za palestinske žrtve u Gazi.

Picabala se danas ogradio od te reakcije hrišćanskih lidera u Jerusalimu, rekavši da nije učestvovao u njenom objavljivanju.

On je dodao da oseća izvesnu zbunjenost u vezi sa načinom na koji je objavljena i da razume gnev Izraela.

- Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je veoma iritirano, upotrebiću eufemizam. Razumem njihove razloge, takođe osećam izvesnu zbunjenost - rekao je on i objasnio da neće da elaborira tu temu iz osećaja odgovornosti prema drugim crkvenim vođama.

U Jerusalimu postoji desetak hrišćanskih vođa, mnogi od njih predstavljaju katoličke i pravoslavne crkve koje su prisutne u regionu još od vremena ranog hrišćanstva.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike