SAD priznale: Ponestaje nam sredstava za finansiranje isporuka oružja Ukrajini

04.11.2023

15:28

0

Navodno Kongres koči sve

SAD priznale: Ponestaje nam sredstava za finansiranje isporuka oružja Ukrajini
Volodimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Beloj kući ponestaje sredstava za finansiranje isporuka oružja Ukrajini, rekla je sekretarka za štampu Karin Žan-Pjer, pozivajući Kongres da odobri zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena za veću pomoć koji su republikanci osujetili.

Obraćajući se novinarima na avionu u petak, portparolka je rekla da je Pentagon najavio nove isporuke oružja Ukrajini. Najnoviji paket, koji vredi 425 miliona dolara, uključuje rakete HIMARS i NASAMS, artiljerijske metke i drugu vojnu opremu.

Od ove sume 300 miliona dolara je iz Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine (USAI), koju Pentagon koristi za ugovaranje nove opreme za Kijev. Preostalih 125 miliona dolara došlo je od Predsedničke uprave za povlačenje sredstava (PDA), koja dozvoljava Bajdenovoj administraciji da prenosi oružje iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa u slučaju nužde.

Žan-Pjer je primetila da ovaj paket „iscrpljuje preostala sredstva USAI koja su trenutno dostupna za podršku Ukrajini“. Ona je dodala da, iako Bela kuća još ima ovlašćenja PDA da „ispuni trenutne potrebe Ukrajine na bojnom polju“, SAD počinju da obezbeđuju Kijevu „manje PDA pakete kako bi produžili našu sposobnost da podržimo Ukrajinu što je duže moguće“.

Imajući to na umu, pozvala je Kongres da odobri Bajdenov dodatni zahtev za pomoć i pošalje „važnu poruku“ svetu da SAD nastavljaju da stoje uz Ukrajinu.

Prošlog meseca, Bajdenova administracija je zatražila od američkih zakonodavaca da daju zeleno svetlo za bezbednosni paket u iznosu od više od 100 milijardi dolara, uključujući 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde za Izrael. Ali neki republikanci su se protivili pomoći za Ukrajinu, optužujući Bajdena za nedostatak strateške vizije i insistirajući na većoj odgovornosti. Oni su takođe insistirali da se pitanja pomoći Izraelu i Ukrajini tretiraju odvojeno.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne šalje oružje Ukrajini, tvrdeći da to samo produžava sukob, a istovremeno ga čini direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike