Putin analizirao trenutnu situaciju u svetu: Zapad sledi svoje interese, hteli su da pobede Rusiju na bojnom polju, a sad...

03.11.2023

16:05

0

Ruski lider se pohvalio uspesima i napretkom svoje zemlje bez obzira na stalne pokušaje sabotaže

Putin analizirao trenutnu situaciju u svetu: Zapad sledi svoje interese, hteli su da pobede Rusiju na bojnom polju, a sad...
Vladimir Putin - Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da, što je Rusija jača, kako vojno tako i ekonomski, to će biti manje želje u svetu da se isključi iz međunarodnih saveza. Putin je istakao da ova jača pozicija Rusije ne znači da bi trebalo da se ponašaju agresivno, već da bi trebalo da budu suvereni i nezavisni.

- Govore da je potrebno pobediti Rusiju na bojnom polju. Međutim, sada drugačije govore. To ne znači da bi mi trebalo da se ponašamo agresivno. To znači da moramo biti suvereni u svakom smislu, da moramo biti nezavisni. Kad postanemo samodovoljni, biće daleko manje onih koji žele da nas isključe iz bilo kakvih organizacija, a biće sve više i više onih koji će želeti da se izvine i da pokrenu saradnju sa nama, u mnogim pravcima - istakao je ruski lider.

Govoreći na sastanku sa novim sastavom Javne Komore Rusije, Putin je takođe naglasio da se država transformiše iz "benzinske pumpe" u samodovoljnu zemlju s naglaskom na prerađivačkoj proizvodnji koja sada čini 43 procenta u ekonomskoj strukturi.

Ova promena će, prema Putinu, dovesti do većeg interesovanja za saradnju sa Rusijom u različitim oblastima.

Putin je takođe podelio informaciju da se očekuje rast BDP-a Rusije od oko 3 odsto ove godine, dok će Evropa imati negativan rast. On je naglasio da bi Rusija trebalo da se fokusira na unutrašnji razvoj, rešavanje unutrašnjih problema, poboljšanje demografije i jačanje unutarpolitičke situacije.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Govoreći o predstojećem prazniku, Danu narodnog jedinstva, Putin je istakao važnost tog dana za zemlju i podsetio da je jedinstvo naroda bilo ključno u svim prelomnim fazama ruske istorije.

Putin je takođe podvukao i da Rusija brani svoje moralne vrednosti, kulturu i jezik, i da pomaže stanovnicima Donbasa i Novorusije.

- Zašto toliko poštujemo Aleksandra Nevskog kao sveca? Upravo zbog tog izbora – razmišljao je o očuvanju ruskog naroda, a zatim i svih naroda koji žive na teritoriji naše ogromne zemlje. U velikoj meri se isto dešava i danas kada govorimo da branimo naše moralne vrednosti, našu istoriju, kulturu, jezik, između ostalog i tako što pomažemo našoj braći i sestrama u Donbasu i Novorusiji da to urade - kazao je lider Rusije.

Na kraju je Putin komentarisao događaje u Dagestanu i istakao da su oni bili usmereni na to uzdrmaju Rusiju iznutra.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- To ukazuje na činjenicu da oni u stvari slede sopstvene interese, a ne interese nekih trećih zemalja i trećih naroda. U ovom slučaju, slede interes borbe protiv Rusije i destabilizacije Rusije iznutra. U našoj multinacionalnoj zemlji to je apsolutno nedopustivo - poručio je ruski lider, naglasivši da se svi događaji moraju trezveno sagledati.

- Mi sve događaje treba trezveno da sagledamo, da razumemo gde je koren zla, odakle on dolazi. Treba razumeti šta se dešava. A znamo da šire dezinformacije putem društvenih mreža, da su to radili ljudi koji žive u inostranstvu, uključujući Ukrajinu - rekao je Putin o dešavanjima u Dagestanu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike