Sergej Šojgu nabrojao uspehe ruske vojske: Ukrajina gubi

01.11.2023

12:46

0

Rusiji bi trebalo otprilike 20 dana da uništi novu obećanu flotu po stopi demonstriranoj prošlog meseca, primetio je on

Sergej Šojgu nabrojao uspehe ruske vojske: Ukrajina gubi
Copyright Profimedia

Pokušaji Kijeva da napreduje na liniji fronta ostaju bezuspešni i dovode do velikih gubitaka na bojnom polju i pada morala među ukrajinskim trupama, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Uprkos nabavci novih vrsta NATO naoružanja, režim u Kijevu gubi. Ruske snage nastavljaju da sprovode aktivnu odbranu, efektivno nanose štetu - rekao je ministar na sastanku vlade u sredu.

Šojgu je posebno istakao uspehe ruskih trupa protivvazdušne odbrane, pohvalivši ih za više od 1.400 uspešnih presretanja napada prošlog meseca. Oboreni ciljevi uključuju 37 aviona i šest taktičkih balističkih projektila ATACMS, tvrdi on. SAD su obezbedile ovu drugu mogućnost ranije u oktobru, nakon višemesečnih zahteva ukrajinske vlade.

Šojgu je uporedio broj oborenih ukrajinskih aviona sa brojem F-16 koje su Ukrajini obećali zapadni donatori. Rusiji bi trebalo otprilike 20 dana da uništi obećanu flotu po stopi demonstriranoj prošlog meseca, primetio je on.

Zapadne vlade su obećale da će podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ da poraze Rusiju na bojnom polju, ali njihova sposobnost da ispune obećanje ostaje pod znakom pitanja. Sukob na Bliskom istoku, koji je izbio prošlog meseca i i zbog koga je Izrael tražio više oružja, dodatno je oslabio sposobnost Kijeva da obezbedi pomoć Zapada.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Pomoć Ukrajini postala je tačka sporenja u američkom Predstavničkom domu sa većinom opozicionih strana. Novoimenovani predsednik Majk Džonson prošle nedelje je odbacio predlog Bele kuće da se objedini potrošnja za nekoliko bezbednosnih ciljeva, uključujući Ukrajinu. Predlog zakona koji je izneo u ponedeljak predlaže poseban paket od 14,3 milijarde dolara za Izrael. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će staviti veto na to.

Cena sukoba za zemlje EU izvršila je pritisak na njihove vlade, pošto se birači okreću strankama koje se obavezuju da će dati prioritet nacionalnim interesima u odnosu na podršku Kijevu, za šta su primer opšti izbori u Slovačkoj krajem septembra. Njen novoizabrani premijer Robert Fico usprotivio se pomaganju Ukrajini, pozivajući se na probleme korupcije u Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike