Najvažnije oruđe koje je spasilo bezbroj života: Kako funkcioniše izraelska Gvozdena kupola?

10.10.2023

07:22

0

Reč je o veoma efikasnom sistemu, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su u maju saopštile da je Gvozdena kupola imala stopu uspešnosti od 95,6 odsto

Najvažnije oruđe koje je spasilo bezbroj života: Kako funkcioniše izraelska Gvozdena kupola?
Gvozdena kupola - Copyright AP Photo/Ariel Schalit, File

Nakon što je palestinska militantna grupa Hamas gađala Izrael velikim brojem raketa, zemlja se ponovo oslonila na protivraketni odbrambeni sistem ''Irone Dome'' (Gvozdena kupola).

Prema pisanju Si-En-Ena, Gvozdena kupola je jedno od najvažnijih oruđa u izraelskom arsenalu koje je spasilo bezbroj života tokom raznih sukoba u poslednjoj deceniji.

Reč je o veoma efikasnom sistemu, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su u maju saopštile da je Gvozdena kupola imala stopu uspešnosti od 95,6 odsto tokom raketnih napada palestinske militantne grupe Islamski džihad.

AP Photo/Hatem Moussa
 

Mobilni sistem protivvazdušne odbrane sastoji se od 10 baterija od kojih svaka nosi tri do četiri bacača raketa.

Razvoj Gvozdene kupole počeo je 2007. godine, a nakon testiranja 2008. i 2009. godine, prve baterije su puštene u rad 2011. godine, dok je sistem od tada nekoliko puta unapređivan.

Gvozdena kupola je dizajnirana da obara dolazeće projektile i opremljena je radarom koji detektuje rakete u krugu od četiri do 70 kilometara, a zatim koristi sistem komande i kontrole koji brzo izračunava da li nadolazeći projektil predstavlja pretnju ili će verovatno pogoditi nenaseljeno područje.

Ako raketa predstavlja pretnju, sistem ispaljuje projektile kako bi je uništio u vazduhu. Stopa uspešnosti sistema dostiže i više od 90 procenata.

Sve vesti o ratu u Izraelu možete pratiti na našem portalu iz minuta u minut, a o višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu čitajte u izdvojenom članku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike