SAD u tajnosti dostavile rakete dugog dometa Ukrajini! Već korišćene za napade na Rusiju

17.10.2023

18:26

0

Nije poznato kada su rakete za ATAKMS tačno isporučene

SAD u tajnosti dostavile rakete dugog dometa Ukrajini! Već korišćene za napade na Rusiju
Ilustracija - Copyright South Korea Defense Ministry via AP

SAD su tajno dostavile Ukrajini rakete dugog dometa ATAKMS, tvrde dva američka zvaničnika. Potvrda je stigla u utorak nakon što su slike projektila unutar Ukrajine počele da kruže društvenim medijima.

Nije jasno kada su američke rakete isporučene. SAD su navodno poslednjih nedelja odlučile da ih pošalju u tajnosti jer su htele da iznenade Ruse, posebno nakon meseci javne priče o tome da li će američki predsednik Džo Bajden pristati da pošalje ovo oružje, rekao je neimenovani zvaničnik. Rusi su svesni dometa projektila i SAD su bile zabrinute da će pomeriti opremu i oružje van dometa pre nego što rakete budu upotrebljene, rekao je zvaničnik.

Američki zvaničnici naveli su u utorak CNN-u da je Ukrajina ove nedelje koristila ATAKMS, čije neke varijante imaju maksimalni domet od oko 460 kilometara, da napadne ruske aerodrome Berdjansk i Lugansk u istočnoj Ukrajini. Ukrajinska vojska je na Tviteru objavila da je u napadu uništeno nekoliko ruskih helikoptera, skladište municije i lanser protivvazdušne odbrane, ali nije precizirala da li je za to koristila ATAKMS.

Volstrit žurnal je prvi objavio vest.

SAD su i ranije tajno slale oružje. U avgustu 2022. Pentagon je priznao da je nenajavljeno poslao rakete protiv radijacije HARM Ukrajini.

Pentagon je saopštio da sva pitanja o ATAKMS-u treba postaviti ukrajinskim oružanim snagama.

Američki zvaničnici ranije nisu bili voljni da pošalju navođene rakete dugog dometa zemlja-zemlja zbog straha od eskalacije sukoba jer bi one potencijalno mogle biti ispaljene na samu Rusiju. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike