SAD zabrinute zbog brzog razvoja: Kina naglo proširila nuklearni asrenal!

20.10.2023

15:38

0

Iako je u izveštaju navedeno da je rast premašio projekcije, kineske zalihe su i dalje manje od ruskih i američkih

SAD zabrinute zbog brzog razvoja: Kina naglo proširila nuklearni asrenal!
Copyright Profimedia

Kina je značajno proširila svoje nuklearne zalihe tokom prošle godine i sada ima oko 500 operativnih bojevih glava, saopštile su SAD.

U godišnjem izveštaju koji je objavio Pentagon takođe se navodi da se Peking nada da će udvostručiti svoj arsenal na preko 1.000 bojevih glava do 2030. godine.

Međutim, navodi se da je Kina ostala posvećena politici da neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

Iako je u izveštaju navedeno da je rast premašio projekcije, kineske zalihe su i dalje manje od ruskih i američkih.

Rusija, prema zvaničnim informacijama, ima nuklearni arsenal od oko 5.889 bojevih glava, dok SAD mogu postaviti 5.244, prema nezavisnom Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira.

Ministarstvo odbrane je 2021. procenilo da je Kina imala oko 400 bojevih glava.

Profimedia
 

- Ne pokušavamo da kažemo da postoji veliko odstupanje od onoga ka čemu su se uputili, ali sugerišemo da su na putu da premaše prethodne projekcije - rekao je u utorak visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane, dodajući da to pitanje „veoma zabrinjava SAD“.

Predsednik Si Đinping je izjavio da će Kina formirati „vojsku svetske klase“ do 2049. Otkako je došao na vlast 2012, nastojao je da modernizuje oružane snage zemlje.

Brži napredak nego što se očekivalo

U izveštaju Pentagona objavljenom u četvrtak navodi se da Kina time što povećava nuklearni arsenal nastoji da "premaši prethodne pokušaje i po obimu i po složenosti".

Američki zvaničnici rekli su da je Peking verovatno završio izgradnju tri nova klastera raketnih lokacija 2022.

Ova polja uključuju najmanje 300 novih silosa interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), navodi se u izveštaju. ICBM su balističke rakete sa dometom većim od 5.500 kilometara.

Profimedia
 

Raketne snage Narodnooslobodilačke armije takođe pokušavaju da razviju ICBM koje bi „omogućile Narodnoj Republici Kini da zapreti konvencionalnim napadima na ciljeve u kontinentalnom delu SAD, na Havajima i na Aljasci“, navodi se u američkom izveštaju.

U analizi se navodi da je Kina, uprkos rastu svojih nuklearnih zaliha, ostala „posvećena politici 'odvraćanja' od prvog neprijateljskog udara i 'kontraudara' kada odvraćanje ne uspe".

Henri Bojd, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije Henri Bojd priznao je da se Kina „kreće malo brže nego što se procenjivalo“ ka navedenom cilju od 1.000 bojevih glava.

U izveštaju Pentagona od četvrtka takođe se navodi da je Peking „pojačao diplomatski, politički i vojni pritisak“ na Tajvan poslednjih meseci. Si je navodno naredio svojim šefovima odbrane da razviju vojne kapacitete za ponovno zauzimanje ostrva do 2027.

Naređen je niz balističkih preleta Tajvana, povećan broj letova u njegov vazdušni prostor i broj vojnih vežbi oko njegovih voda da bi se destabilizovao ostrvo, dodaje se u izveštaju Pentagona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike