Sve zavisi od SAD: Rusija obećala da neće vršiti nuklearne testove ako Amerika ne bude provocirala

17.10.2023

20:12

0

CTBT još nije stupio na snagu, pošto je uslov za to ratifikacija niza nacija

Sve zavisi od SAD: Rusija obećala da neće vršiti nuklearne testove ako Amerika ne bude provocirala
Atomska bomba, ilustracija - Copyright Pixabay

Rusija se približava povlačenju iz Sporazuma o zabrani nuklearnih testova, ali nema nameru da to uradi osim ako ih SAD ne prinude na to, rekao je visoki diplomata.

Rusija je ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) iz 1996. 2000. godine i sada čeka 23 godine da SAD učine isto, rekao je u ponedeljak zamenik šefa odeljenja za neširenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov.

- Pošto nije ratifikovao CTBT, Vašington uživa sve njegove beneficije i čak smatra da je prikladno da drži predavanja potpisnicima ugovora o tome kako treba da ga poštuju. Što je mnogo, mnogo je - rekao je zvaničnik.

Ruska Državna duma, donji dom parlamenta, trenutno je u procesu usvajanja zakona kojim bi se povukla ruska ratifikacija CTBT-a. Nacrt je u utorak prošao prvo čitanje.

- Vašington treba da shvati da njegova hegemonija ne donosi ništa dobro. Potreban nam je dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju, odsustvu dvostrukih standarda i nemešanju u suverene poslove država - rekao je o tom procesu predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Volodin

CTBT još nije stupio na snagu, pošto je uslov za to ratifikacija niza nacija, uključujući SAD.

Tokom svog obraćanja, Konstantin Voroncov je ponovio da čak i kada Rusija više ne bude vezana svojim obavezama, ona nema nameru da nastavi nuklearne testove. Predsednik Vladimir Putin obećao je da Rusija neće biti prva strana koja će prekinuti odlaganje testiranja, tako da „odgovornost za budući razvoj događaja u ovoj oblasti u potpunosti leži na SAD“.

Vašington je poslednji put izveo nuklearni test uživo 1992. godine, dok je Moskva to uradila 1990. godine, pre raspada SSSR-a. Putin je u nekoliko navrata upozorio da bi SAD mogle da nastave probe u okviru svog programa nuklearne modernizacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike