Bajden upozorio Netanjahua: Ne dozvolite da vas obuzme bes, kao nas 11. septembra

20.10.2023

12:06

0

Predsednik SAD tvrdi da je od Izraelskog kolege tražio da ne gađa civile

Bajden upozorio Netanjahua: Ne dozvolite da vas obuzme bes, kao nas 11. septembra
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Izrael da poštuje pravila rata i ne pada u besmisleni „bes“ u sukobu sa palestinskim militantima. Takođe je pozvao sve da osude antisemitizam i islamofobiju izazvane sukobom.

- Kada sam bio u Izraelu, rekao sam da je i Amerika bila besna kad je doživela pakao 11. septembra. Dok smo tražili pravdu, pravili smo greške. Zato sam upozorio vladu Izraela da ne bude zaslepljena besom - rekao je Bajden u televizijskom obraćanju u četvrtak uveče.

On je dodao i da je da je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne gađa palestinske civile u vazdušnim napadima na Gazu.

- Netanjahu i ja smo ponovo razgovarali o osnovnoj potrebi da Izrael deluje prema zakonima rata. To znači da štiti civile u borbi najbolje što može - rekao je Bajden i dodao da stanovništvo Gaze mora imati pristup hrani, lekovima i drugoj humanitarnoj pomoći.

Istovremeno, Bajden je oštro osudio palestinsku militantnu grupu Hamas zbog ubijanja izraelskih civila i rekao da će tražiti od Kongresa da odobri dodatnu bezbednosnu pomoć Izraelu.

- Potrudićemo se da Gvozdena kupola nastavi da čuva nebo nad Izraelom - rekao je predsednik SAD, misleći na izraelski protivvazdušni raketni sistem koji presreće rakete ispaljene iz Gaze.

- Potrudićemo se da svi neprijateljski raspoloženi akteri u regionu znaju da je Izrael jači nego ikada da spreči širenje ovog sukoba - dodao je.

Izrael je pokrenuo vazdušne napade na gusto naseljenu palestinsku enklavu 7. oktobra, nakon što je Hamas napao izraelsku teritoriju, ubijajući i civile i vojnike i uzimajući taoce. UN su od tada opisale situaciju u Gazi kao „katastrofu bez presedana“, tražeći da se pomoć tamo omogući što je pre moguće, ali građani Gaze ni posle dve nedelje nisu dobili pomoć.

Oko 1.400 Izraelaca i 3.785 Palestinaca ubijeno je od izbijanja borbi ovog meseca, prema zvaničnicima sa obe strane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike