Džozef Bajden poručio: Izrael i invazija na Ukrajinu imaju zajedničke motive

20.10.2023

07:35

0

"Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali jedno im je zajedničko - želja da potpuno unište susednu demokratiju" - rekao je Bajden

Džozef Bajden poručio: Izrael i invazija na Ukrajinu imaju zajedničke motive
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se noćas iz Bele kuće i osudio postupke Hamasa i Vladimira Putina.

Bajden je, u govoru iz Ovalnog kabineta, građanima SAD poručio da napadi na Izrael i invazija na Ukrajinu imaju zajedničke motive.

- Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje, ali jedno im je zajedničko - želja da potpuno unište susednu demokratiju - rekao je Bajden.

AP Photo/Evan Vucci
 

Bajden je rekao da "nas je istorija naučila da kada teroristi ne plaćaju cenu za svoj teror, kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju još više haosa i smrti i još više razaranja".

Predsednik SAD je naglasio da, ako SAD ne pomognu da se "zaustavi Putinov apetit za moć i kontrolu u Ukrajini", on se neće zaustaviti tu već će nastaviti sa osvajanjima u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Što se tiče sukoba sa Hamasom, podrška Izraelu je deo američkog cilja da "izgradi bolju budućnost za Bliski istok", rekao je on.

- Američki savezi su ono što nas, Ameriku, čuva - rekao je Bajden i poručio da "izložiti sve to riziku ako odemo iz Ukrajine, ako okrenemo leđa Izraelu — jednostavno nije vredno toga".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike