Glavni bedem odbrane Izraela: Šta je Gvozdena kupola?

13.10.2023

09:54

0

Primarna motivacija za njegov razvoj bio je raketni napad Hezbolaha 2006. godine

Glavni bedem odbrane Izraela: Šta je Gvozdena kupola?
napad na Izrael - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Gvozdena kupola je izraelski odbrambeni sistem koji detektuje dolazeće rakete, proračunava njihove putanje i potom ih presreće. Sistem koristi sofisticiranu radarsku tehnologiju koja može odrediti brzinu i pravac rakete, omogućavajući kontroli da proceni da li raketa predstavlja direktnu pretnju naseljenim područjima.

AP Photo/Tsafrir Abayov
 

 

Kako funkcioniše?

Ako se proceni da raketa ne predstavlja pretnju, dopušta se da padne na neobitavane oblasti. Međutim, u slučaju direktnih pretnji, lansiraju se presretači koji obaraju ciljanu raketu. Svaki lanser presretača može sadržavati do 20 projektila, dok je domet sistema inicijalno najavljen između 4 i 70 km.

Zašto je razvijen?

Ovaj tehnološki napredak je rezultat rada izraelske kompanije Rafael Advanced Defence Systems. Amerika je podržala ovaj projekat sa grantom od 200 miliona dolara. Primarna motivacija za njegov razvoj bio je raketni napad Hezbolaha 2006. godine.

AP Photo/Ariel Schalit, File
 

Razvoj Gvozdene kupole počeo je 2007. godine, a nakon testiranja 2008. i 2009. godine, prve baterije su puštene u rad 2011. godine, dok je sistem od tada nekoliko puta unapređivan.

 

Da li je efikasna?

Uprkos tvrdnjama izraelskih zvaničnika da je efikasnost Gvozdene kupole oko 90%, nedavni napadi ukazali su na moguće tačke zasićenja sistema. Masivni napad u kojem je Hamas lansirao hiljade raketa prevazišao je kapacitete sistema, što potvrđuju i izveštaji.

Međunarodno interesovanje

Nije iznenađujuće što je Gvozdena kupola privukla pažnju drugih zemalja. Američka vojska je već naručila dve baterije ovog sistema 2020. godine. Ukrajina takođe traži ovaj sistem za rat protiv Rusije.

AP Photo/Ariel Schalit
 

 

U svakom slučaju, Gvozdena kupola ostaje ključni deo izraelske odbrane i simbol tehnoloških dostignuća u modernoj ratnoj tehnici.


Sve vesti o ratu u Izraelu možete pratiti na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike