Povratak istorije: Zašto je Hamas napao Izrael baš na ovaj dan

13.10.2023 | 09:05

Autor: 24sedam

Ne bez razloga, vrlo brzo su mnogi komentatori počeli da prave paralele sa Jomkipurskim ratom iz 1973. godine

Copyright Profimedia

Kada je palestinski pokret Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, otpočeo operaciju "Potop Al Akse’" protiv Izraela, čitav svet je ostao u šoku. Ne bez razloga, vrlo brzo su mnogi komentatori počeli da prave paralele sa Jomkipurskim ratom iz 1973. godine. To što su Palestinci uspeli da postignu efekat iznenađenja i šokiraju Izraelce, prva je sličnost sa tim sukobom.  

Izrael je nakon silovitih udara Hamasa proglasio ratno stanje. Time što je Izrael prvi put od (baš te) 1973. godine zvanično u ratu, poređenje s Jomkipurskim ratom se ne završava.

Naime, napad Hamasa je usledio maltene tačno na pedesetogodišnjicu tog rata - razlika je samo jedan dan, a u ovako ozbiljnim operacijama, koje su dugo pripremane, sasvim je moguće da je to minimalno odstupanje od godišnjice rezultat drugih, nepredviđenih okolnosti zbog priprema i izvođenja napada

Profimedia
 

Deluje razložno mišljenje da je Hamas pokrenuo napad namerno baš na tu, okruglu godišnjicu, jer simbolika je u (geo)politici i ratovima veoma važna, a pogotovo na Bliskom Istoku. 

 

Jomkipurski rat 1973. godine

Jomkipurski rat vodio se od 6. do 26. oktobra 1973. godine između Izraela i koalicije arapskih država na čelu sa Egiptom i Sirijom. Većina borbi između dve strane vodila se na Sinajskom poluostrvu i Golanskoj visoravni – koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Cilj Egipta u ovom ratu je bio da stekne uporište na istočnoj obali Sueckog kanala i kasnije iskoristi ove dobitke za pregovore o povratku ostatka Sinajskog poluostrva od Izraela, a koje je Izrael zauzeo posle Šestodnevnog rata 1967. godine.
 
Borbe su počele kada su egipatske i sirijske snage ušle na Sinajsko poluostrvo i Golansku visoravan. Egipatske snage su prešle Suecki kanal u operaciji "Badr" i napredovale na Sinaju, a Sirijci su pokrenuli koordinisanu ofanzivu na Golanskoj visoravni.

Posle tri dana teških borbi, Izrael je zaustavio egipatsku ofanzivu, što je dovelo do vojnog zastoja na tom frontu, i gurnuo Sirijce nazad na predratne linije prekida vatre. Izraelska vojska je tada pokrenula četvorodnevnu kontraofanzivu duboko u Siriju, a za nedelju dana izraelska artiljerija je počela da granatira predgrađe glavnog grada Sirije, Damaska.
Nakon početnih uspeha Arapa, Izrael se konsolidovao i dvadesetodnevni rat je okončan njegovom pobedom. Ipak, otvorio je vrata ka kasnijim pregovorima i sporazumu u Kemp Dejvidu, nakon kog je Izrael vratio Egiptu suverenitet nad Sinajskim poluostrvom. 

Verovatno su snage arapske koalicije (Egipat i Sirija), kada su iznenada napale Izrael 1973. godine na praznik Jom Kipur, računale na efekat iznenađenja i smanjenu budnost izraelskih snaga, s obzirom na to da je u jevrejskom narodu Jom Kipur veliki praznik i da je očekivano bilo da može doći do prazničnog raspoloženja i opuštanja, pogotovo što nekoliko godina nije bilo rata na tom prostoru i ništa nije ukazivalo da će se tako silovit napad desiti.

Šta je Jom Kipur

Jom Kipur je najsvetiji i najsvečaniji dan u jevrejskom kalendaru. Ovaj pokretni praznik se drugačije naziva Dan pokajanja i pomirenja, a jevrejski vernici veruju da toga dana treba da se razmišlja o lošim postupcima i od Boga traži oproštaj za sve grehe učinjene tokom prethodne godine. Neradni je dan, a vernici uglavnom vreme provode u postu i molitvama u sinagogi

Čak i da je tadašnji napad baš na taj praznik izveden iz racionalnih razloga, u smislu gore navedenih, mogućih, praktičnih motiva, a ne iz neke verske mržnje (jer su zemlje arapske koalicije tada bile sekularne i socijalističke), simbolika napada na verski praznik ostaje zauvek utisnuta u kolektivnu podsvest bilo kog naroda.

Ove godine je Jom Kipur bio u septembru, tako da napad Hamasa, koji je za razliku od zemalja arapske koalicije iz 1973. islamističke provenijencije, ipak nije bio izveden na sam verski praznik. Ove godišnjice i poklapanja samo pokazuju da istorija na Bliskom Istoku nikad ne spava. 

Bonus video: 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam