UN optužile Izrael i Hamas za kršenje međunarodnog prava: Visoki komesar šokiran ubijanjem civila po kratkom postupku

11.10.2023

07:51

0

Autor: J. S. J.

Visoki komesar je rekao da je "duboko šokiran i zgrožen izveštajima o pogubljenjima civila po kratkom postupku

UN optužile Izrael i Hamas za kršenje međunarodnog prava: Visoki komesar šokiran ubijanjem civila po kratkom postupku
Copyright AP Photo

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk uputio je danas hitan poziv svim državama koje imaju uticaj da preduzmu korake za ublažavanje situacije u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

On je naglasio da se međunarodno humanitarno pravo mora poštovati u svim okolnostima.

"Sve strane moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo i moraju odmah prekinuti napade usmerene na civile, kao i napade za koje se očekuje da će uzrokovati nesrazmernu smrt i ranjavanje civila ili štetu na civilnim objektima", istakao je Tirk, navodi se u saopštenju UN.

Visoki komesar šokiran

Visoki komesar je rekao da je "duboko šokiran i zgrožen izveštajima o pogubljenjima civila po kratkom postupku, a u nekim slučajevima i zastrašujućim masovnim ubistvima pripadnika palestinskih oružanih grupa".

"Užasno je i duboko uznemirujuće gledati slike onih koje su palestinske oružane grupe zarobile kako se maltretiraju, kao i izveštaje o ubistvima i skrnavljenju njihovih tela", rekao je on i dodao da civili nikada ne smeju da se koriste kao moneta za pregovaranje. Tirk je pozvao palestinske oružane grupe da odmah i bezuslovno oslobode sve zarobljene civile.

 

Iz Pojasa Gaze lansirani su u subotu ujutru projektili usmereni prema južnom i centralnom Izraelu. Nakon toga, aktivirane su sirene za vazdušnu opasnost u mnogim gradovima i mestima u Izraelu. Izraelska vojska je odmah odgovorila na ovu pretnju i izvestila da su izvršili vazdušne udare na Pojas Gaze. Udari su usledili samo dva sata nakon što je teroristička organizacija Hamas iz Pojasa Gaze izvela iznenadni raketni napad na Izrael.

Žestoki sukobi traju već gotovo četiri dana.

Do ovih dešavanja je došlo nakon višemesečnih takozvanih racija koje su Izraelci sprovodili na teritoriji Pojasa Gaze i Zapadne obale, a u kojima su redovno ubijali Palestince tvrdeći da su teroristi.

U sukobima između Izraela i Palestine za tri dana je poginulo više od 1.600 ljudi na obe strane, a hiljade su povređene.

Osim toga, izraelske snage tvrde da su otkrile tela 1.500 militanata Hamasa.

Najnovije vesti o ratu u Izraelu pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike