Tenzije ne prestaju: Izraelske snage ubile devetoro Palestinca tokom racije na Zapadnoj obali!

27.01.2023

07:44

0

Palestinske vlasti saopštile su da prekidaju bezbednosnu koordinaciju sa Izraelom

Tenzije ne prestaju: Izraelske snage ubile devetoro Palestinca tokom racije na Zapadnoj obali!
Izraelska vojska - Copyright Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Izraelske snage ubile su juče devetoro ljudi tokom racije u gradu Dženinu na Zapadnoj obali, od kojih je sedmoro bilo naoružano, a dvoje su bili civili.

Rojters prenosi da je Izraelska vojska poslala specijalne snage u Dženin da uhapse pripadnike oružane grupe Islamski džihad, osumnjičene da je izvela i planirala "više velikih terorističkih napada".

Grupa Islamski džihad je saopštila da je dvoje njihovih članova poginulo tokom neobično temeljne racije na izbeglički kamp u Dženinu, Hamas je saopštio da je poginulo četvoro njegovih pripadnika, a ostali naoružani koji su ubijeni bili su pripadnici grupe Fatah.

Kako navodi Rojters, palestinske vlasti saopštile su da prekidaju bezbednosnu koordinaciju sa Izraelom, koji je u velikoj meri zadužen za održavanje reda na Zapadnoj obali i sprečavanje napada na Izrael.

Palestina je u prošlosti više puta zamrzavala saradnju sa Izraelom u znak protesta, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da njegova zemlja ne želi da situacija eskalira iako je naredio bezbednosnim snagama ''da se pripreme za sve moguće scenarije u različitim sektorima''.

Državni sekretar SAD Antoni Blinken otputovaće sledeće nedelje u Egipat, Izrael i na Zapadnu obalu kako bi razgovarao o situaciji na tom području. Pomoćnica američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove Barbara Lif rekla je da se SAD zalažu za smirivanje tenzija i da bezbednosnu koordinaciju treba produbiti, a ne prekinuti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike