Politiko: Napad Hamasa bio je neuspeh izraelske obaveštajne službe

07.10.2023

20:38

0

Autor: M. Vu.

Iznenadni napad izveden je kombinovanim upadima militanata koji su prodrli u izraelske gradove, uz salvu hiljada raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze

Politiko: Napad Hamasa bio je neuspeh izraelske obaveštajne službe
u toku je rat između Izraela i Hamasa - Copyright AP/Tsafrir Abayov

Činjenica da je Hamasovo militantno krilo bilo u stanju da planira i izvede ofanzivne akcije protiv Izraela ukazuje na neuspeh izraelske obaveštajne službe, kaže bivši zamenik izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost Čak Frajlih.

„Ovo je neuspeh sa tačke gledišta operativne obaveštajne službe. Očigledno smo bili iznenađeni. Divizijski štab odgovoran za pojas Gaze je zauzet i u haosu je“, rekao je on za "Politiko".

Ujutro 7. oktobra palestinska organizacija Hamas objavila je početak velike operacije protiv Izraela .

U jednom od najsmrtonosnijih napada islamističke grupe Hamas, poginulo je najmanje 150 Izraelaca, a ranjeno je više od 1.100. Kao odgovor, izraelska vojska je napala Gazu i do sada je u toj operaciji ubijeno 198 Palestinaca, a ranjeno je najmanje 1.600.

 

 

Iznenadni napad izveden je kombinovanim upadima militanata koji su prodrli u izraelske gradove, uz salvu hiljada raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

"Naš neprijatelj će platiti cenu za koju nije znao", rekao je on. "Mi smo u ratu i dobićemo ga", rekao je Benjamin Netanjahu, premijer Izraela.

 

 

Ismael Hanijeh, vođa Hamasa, rekao je da će napad koji je počeo u Gazi da se proširi na Zapadnu obalu i Jerusalim.

"Ovo je bilo jutro poraza i poniženja našeg neprijatelja, njegovih vojnika i njegovih naseljenika", rekao je on. "Ono što se dogodilo otkriva veličinu naše pripreme. Ono što se danas dogodilo otkriva slabost neprijatelja."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike