Još jedna rekordna vrućina: 2023. bi mogla da bude najtoplija godina ikada!

05.10.2023

15:34

0

Nakon vrućeg septembra, oktobar ne pokazuje znakove osveženja

Još jedna rekordna vrućina: 2023. bi mogla da bude najtoplija godina ikada!
Jug Evrope je ovog leta pogodio snažan toplotni talas - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Severna hemisfera, uprkos dolasku jeseni, ne pokazuje znake osveženja. Prema najnovijim podacima, septembar 2023. postao je najtopliji septembar ikada zabeležen, čineći četvrti uzastopni mesec ekstremne vrućine. Ako ovakav trend potraje, 2023. godina bi mogla da obori sve rekorde kao najtoplija u zabeleženoj istoriji.

Evropska služba za klimatske promene Kopernikus objavila je da je ova godina na dobrom putu da postane najtoplija u dosadašnjoj istoriji. U odnosu na prosek za period 1991-2020, septembarske temperature bile su za skoro ceo stepen više.

- Ovaj septembar, nakon rekordno toplog leta, bio je bez presedana za ovo doba godine - izjavila je Samanta Burdžis iz Službe za klimatske promene Kopernikus. Ona je dodala da su temperature tokom 2023. godine dostigle čak 1,4 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka.

Osim kopnenih temperatura, i temperature okeana dostigle su rekordne vrednosti u septembru, a antarktički led smanjio se na najniže nivoe za ovaj mesec. Klimatolog Zek Hausfadr opisao je ovaj mesec kao "apsolutno neverovatan".

Nakon vrućeg septembra, oktobar ne pokazuje znakove osveženja. Španija, Poljska, Austrija i Francuska već su oborile svoje rekorde oktobarskih temperatura. Maksimilijan Herera, klimatolog i istoričar vremena, naveo je da je ono što je Evropa doživela u prvim danima oktobra "jedan od najekstremnijih klimatskih događaja u evropskoj istoriji".

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike