Dobitnici Nobelove nagrade ove godine primaju dodatnih milion švedskih kruna

15.09.2023

11:00

0

Novčana nagrada je tokom poslednjih godina fluktuirala

Dobitnici Nobelove nagrade ove godine primaju dodatnih milion švedskih kruna
Nobelova nagrada - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Laureati ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobiće dodatnih milion švedskih kruna, čime će ukupna finansijska vrednost nagrade iznositi 11 miliona švedskih kruna (što je ekvivalentno 986.000 dolara), saopštila je danas Nobelova fondacija.

Novčana nagrada je tokom poslednjih godina fluktuirala, povećavala se i smanjivala, ali ove godine će se povećati. Ovo povećanje odražava jači finansijski položaj Fondacije, kako prenosi agencija Rojters.

U 2012. godini novčana nagrada je smanjena sa 10 miliona kruna na 8 miliona, jer je Fondacija nastojala da ojača svoje finansije.

Iznos nagrade je povećan na 9 miliona u 2017. godini, a zatim na 10 miliona 2020. godine - što je bio nivo pre 2012. godine.

Međutim, tokom poslednje decenije vrednost švedske krune opala za oko 30 odsto u odnosu na evro. To znači da poslednje povećanje nagrade neće značajno obogatiti dobitnike van Švedske, kako prenosi agencija Rojters.

Ceremonija dodele Nobelovih nagrada se održava jednom godišnje u Stokholmu u Švedskoj, u svim kategorijama osim za Nobelovu nagradu za mir, koja se dodeljuje u Oslu u Norveškoj.

Svaki dobitnik ili laureat prima zlatnu medalju, diplomu i novčanu nagradu koju određuje Nobelova fondacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike