Rusija se povlači iz Sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja? Volodin najavio promene

06.10.2023

10:08

0

Ovo pitanje je naglašeno kao izuzetno važno za bezbednost Rusije i njenih građana, a inicijativu je pokrenuo predsednik zemlje

Rusija se povlači iz Sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja? Volodin najavio promene
Ilustracija - Copyright Pixabay

Savet Državne dume Rusije razmotriće mogućnost povlačenja iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, saopštio je predsednik Predstavničkog doma, Vjačeslav Volodin.

Ovo pitanje je naglašeno kao izuzetno važno za bezbednost Rusije i njenih građana, a inicijativu je pokrenuo predsednik zemlje, Vladimir Putin, tokom jučerašnje sednice diskusionog kluba "Valdaj".

- Situacija u svetu se izmenila. Vašington i Brisel su pokrenuli rat protiv naše zemlje. Današnji izazovi zahtevaju nova rešenja - napisao je Volodin na Telegramu.

Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin i Volodin

Volodin je podsetio i na nedavnu izjavu ruskog predsednika Putina, koja je označila uspešno testiranje krstareće rakete globalnog dometa sa nuklearnim pogonskim sistemom "burevestnik" i završetak razvoja superteške rakete "sarmat".

- Na narednoj sednici Saveta Državne dume obavezno ćemo razmotriti pitanje povlačenja ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. To odgovara nacionalnim interesima naše države i biće recipročan odgovor Sjedinjenim Američkim Državama koje još nisu ratifikovale sporazum - istakao je Volodin.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. godine. Ipak, neke zemlje, uključujući Ameriku i Kinu, još nisu sprovelw ovu ratifikaciju. Države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi nuklearna testiranja, čime su doprineli globalnim naporima za očuvanje mira i bezbednosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike