Južna Koreja zapretila Severnoj: Ako upotrebe nuklearno oružje, njihov režim biće okončan

04.10.2023

13:17

1

Seul veruje da će SAD biti od pomoći u slučaju sukoba

Južna Koreja zapretila Severnoj: Ako upotrebe nuklearno oružje, njihov režim biće okončan
Kim Džong Un nadgleda testiranje rakete - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Južna Koreja je upozorila da će Pjongjang dočekati "kraj svog režima" ako ikada pokrene nuklearni napad, navodeći da će joj Vašington priskočiti u pomoć u slučaju sukoba sa DNRK.

Ministarstvo odbrane Seula izdalo je saopštenje u sredu kao odgovor na nedavna dešavanja na severu, nakon što su tamošnji zvaničnici obećali da će ojačati nuklearni arsenal zemlje, kodifikujući politiku u ustavu Severne Koreje.

- Naša vojska je opremljena kombinovanim položajem spremnosti Južne Koreje i SAD koji u velikoj meri može da odgovori na svaki napad Severne Koreje. Ako Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje, suočiće se sa krajem svog režima - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dalje navodi da su nuklearne snage Pjongjanga „ozbiljna pretnja koja šteti miru i stabilnosti“ u regionu, uz tvrdnju da će zemlja samo „postati dodatno izolovana" ako nastavi sadašnjim kursom.

Tokom govora u Vrhovnoj narodnoj skupštini prošle nedelje severnokorejski lider Kim Džong Un je izjavio da je razvijanje nuklearnog oružja „postalo osnovni zakon države“. Severnokorejski lider je rekao da će ovo oružje pomoći da se „odvrati rat i zaštiti regionalni i globalni mir brzim razvojem nuklearnog oružja“, dodajući da je vlada samo uspostavila „pravne osnove za garantovanje bezbednosti“.

Novi ustavni amandman usledio je samo godinu dana nakon što je zakonodavno telo kodifikovalo Kimovu politiku nuklearnog oružja kao „nepovratnu“, uključujući odobrenje za preventivnu upotrebu. Severna Koreja je odbacila apele Južne i SAD da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za obećanja o ublažavanju sankcija, a Kim je ranije ove godine obećao da će „eksponencijalno" povećati proizvodnju bojevih glava. On je pojačao raketne testove usred eskalacije tenzija sa Vašingtonom i Seulom, koji su takođe pokrenuli niz ratnih igara oko Korejskog poluostrva poslednjih godina uprkos ponovljenim pritužbama Pjongjanga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike