Severna Koreja predstavila nuklearnu podmornicu: Kim Džong Un je pregledao, pa najavio još takvih

08.09.2023

11:52

0

Nazvana „Hero Kim Kun Ok“, predstavljena je na vojnoj ceremoniji u sredu

Severna Koreja predstavila nuklearnu podmornicu: Kim Džong Un je pregledao, pa najavio još takvih
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Vojska Severne Koreje predstavila je novu „taktičku borbenu podmornicu” sposobnu da lansira nuklearne projektile, a lider Kim Džong Un je izjavio da će to oružje pomoći Pjongjangu da postane „napredna pomorska sila”.

Nazvana „Hero Kim Kun Ok“, podmornica je predstavljena na vojnoj ceremoniji u sredu, izvestila je državna korejska centralna novinska agencija, napominjući da su Kim i brojni najviši zvaničnici odbrane bili prisutni na tom događaju.

Podmornica će biti „jedno od osnovnih podvodnih ofanzivnih sredstava pomorskih snaga DNRK“ kada bude raspoređena, rekao je Kim. Dodao je da je njen razvoj bio deo „strateškog i taktičkog plana za kontinuirano unapređenje savremenosti podvodnih i površinskih snaga i napredak nuklearnog oružja u mornarici“.

Kim je potom pozdravio naučnike, istraživače i industrijske radnike uključene u projekat podmornice, rekavši da su oni deo „velikog cilja izgradnje napredne pomorske sile“.

Tokom odvojenog događaja u četvrtak Kim je pregledao novu podmornicu kako bi se „upoznao sa njenim sistemom naoružanja i sposobnošću podvodnog rada“, navodi KCNA. Agencija je saopštila da će plovilo biti dodeljeno Istočnoj morskoj floti severnokorejske mornarice.

Pored nuklearne podmornice, Pjongjang takođe radi na preuređenju postojećih podmornica kako bi bile opremljene atomskim oružjem, nastavio je Kim, nazvavši inicijativu „hitnim zadatkom“.

Ova vest usledila je nedugo pošto je Vašington odlučio da stacionira sopstvenu nuklearnu podmornicu kod obale Južne Koreje prvi put od 1981. Iako su američki zvaničnici rekli da je time trebalo da se suprotstavi „provokacijama“, Pjongjang je upozorio da će taj potez samo „dovesti regionalne vojne tenzije do kritičnijeg stanja i možda podstaći najgoru krizu nuklearnog sukoba u praksi".

Tenzije između SAD i Severne Koreje stalno su eskalirale poslednjih meseci, a američke snage su učestvovale u nizu vojnih vežbi sa južnokorejskim i japanskim partnerima. Pjongjang je odgovorio sa desetinama testova oružja, uključujući interkontinentalne balističke rakete i više puta je kritikovao ratne igre koje predvode SAD kao probu za invaziju u punom obimu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike