Ponovo na listi zvanica: Rusija, Belorusija i Iran dobili poziv za dodelu Nobelove nagrade u Švedskoj

01.09.2023

12:01

0

Odluku je obrazložio izvršni direktor Nobelove fondacije

Ponovo na listi zvanica: Rusija, Belorusija i Iran dobili poziv za dodelu Nobelove nagrade u Švedskoj
Nobelova nagrada - Copyright Profimedia

Rusija, Belorusija i Iran ponovo su dobili poziv za učešće na svečanoj dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu, prema saopštenju Nobelove fondacije, nakon što su bili izostavljeni prošle godine zbog sukoba u Ukrajini i previranja u azijskoj zemlji.

Fondacija je istakla svoju nameru da proširi poziv i na one zemlje koje možda ne dele sve vrednosti koje Nobelova nagrada promoviše.

- Jasno je da se svet sve više deli i da sve manje dijaloga među zemljama sa različitim stavovima. Da bismo se suprotstavili ovoj tendenciji, sada proširujemo naš poziv da proslavimo i razumemo Nobelovu nagradu i važnost slobodne nauke, slobodne kulture i slobodnih, mirnih društava - izjavio je obrazlažući odluku Vidar Helgesen, izvršni direktor Nobelove fondacije.

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Karin Karlsbro nazvala je pozive Rusiji, Belorusiji i Iranu "izuzetno neprikladnim". S druge strane, lider antiimigracione stranke Švedskih demokrata, Džimi Akeson, koji je takođe dobio poziv prvi put ove godine, izjavio je da je previše zauzet da bi prisustvovao ceremoniji.

Pet od šest ceremonija dodele Nobelove nagrade tradicionalno se održava u Stokholmu svake godine, dok se Nobelova nagrada za mir dodeljuje u Oslu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike