Prvi put u istoriji smenjen predsedavajući Predstavničkog doma SAD: Kongresmeni glasali protiv Kevina Makartija

04.10.2023

10:06

0

Inicijativu za smenu pokrenuo je njegov stranački kolega Met Gejc

Prvi put u istoriji smenjen predsedavajući Predstavničkog doma SAD: Kongresmeni glasali protiv Kevina Makartija
Kevin Makarti - Copyright AP Photo/John Locher, File

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je smenu svog predsedavajućeg, republikanca Kevina Makartija.

Istorijsko glasanje obeleženo je sa 216 glasova "za" i 210 "protiv," što je dovelo do toga da prvi put u istoriji Kongresa predsedavajući bude smenjen na ovaj način.

Inicijativu za smenu Makartija pokrenuo je njegov stranački kolega Met Gejc, koji je bio glavni zagovornik ove promene.

Nijedan predsedavajući Predstavničkog doma SAD nikada ranije nije smenjen na zahtev svojih kolega kongresmena, što čini ovu situaciju posebno neobičnom.

U skladu sa američkim Ustavom, predsedavajući Predstavničkog doma je drugi u liniji sukcesije za predsednički položaj, odmah nakon potpredsednika SAD. Ova funkcija ima ključnu ulogu u postavljanju zakonodavnih prioriteta donjeg doma Kongresa, upravljanju radom odbora i uticanju na agendu Bele kuće.

Spor između Gejca i Makartija traje od januara, kada je Gejc predvodio grupu stranačkih pobunjenika protiv Makartijeve kandidature za mesto predsedavajućeg. Ova borba kulminirala je sa 15 napornih rundi glasanja, a Makarti je morao da izdrži pritisak da ostane na funkciji.

Tenzije su se dodatno pogoršale tokom vikenda, kada je Makarti uz podršku demokrata osigurao neophodan broj glasova za usvajanje zakona o privremenom finansiranju vladinih agencija. Međutim, dogovor o budžetskom finansiranju koji je postignut kasno u subotu nije uključivao sredstva od šest milijardi dolara za podršku Ukrajini, zbog Gejcevog i drugih ultrakonzervativaca insistiranja da su SAD potrošile previše novca na sukob između Ukrajine i Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike