Trijumfovao posle nekoliko paklenih dana: Ko je Kevin Makarti, novi govornik Predstavničog doma SAD, i kako se zamerio Trampu

07.01.2023

20:05

0

Od mladosti je bio okrenut biznisu, a u političkim krugovima brzo je napredovao

Trijumfovao posle nekoliko paklenih dana: Ko je Kevin Makarti, novi govornik Predstavničog doma SAD, i kako se zamerio Trampu
Copyright AP Photo/ Matt Rourke

Republikanac Kevin Makarti konačno se izborio za mesto predsednika Predstavničkog doma SAD nakon 15. kruga glasanja održanog u petak. Tako je on postao 55. govornik nacije, okončavši nekoliko spornih dana žestokih debata i ustupaka zbog kojih je donji dom američkog kongresa bio bez vođe najduže u poslednjih 100 godina.

Kongresmena republikanaca iz Kalifornije Kevina Makartija izabrao je Predstavnički dom američkog Kongresa 6. januara na mesto predsednika posle burnih pet dana i 15 krugova glasanja.

Ovaj 57-godišnji poslanik ostao je samouveren tokom napetih debata sa Velikom starom strankom (GOP), pa mu je serija sutupaka konačno donela trijumf. Vođa manjine Hakim Džefris dao je čekić izabranom predsedavajućem Kevinu Makartiju, podsećajući na šalu koju je on izrekao u avgustu 2021.

Tadašnji lider manjine u Predstavničkom domu Makarti izjavio je da će „bicti teško ne udariti” predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi čekićem ukoliko republikanci preuzmu kontrolu nad salom na međuizborima 2022, a on postane predsednik.

- Želim da vidite kako mi Nensi Pelosi predaje taj čekić. Biće teško ne udariti je njime - rekao je Makarti u audio-snimku objavljenom na Tviteru.

AP Photo/ Matt Rourke
 

Hakim Džefris je u petak opisao Makartija kao „sina Bejkersfilda, bivšeg vlasnika malog preduzeća, ponosnog proizvoda vatrogasnog domaćinstva, gospodina iz velike države Kalifornije i sledećeg govornika 118. Kongresa“, a u nastavku navodimo neke od najvažnijih stvari koje treba znato o 55. američkom govorniku.

Detinjstvo i mladost

Kevin Oven Makarti rođen je 26. januara 1965. godine u Bejkersfildu u Kaliforniji, kao najmlađi od troje dece. Majka mu je bila domaćica, dok je otac radio kao pomoćnik vatrogasnog komandanta. Porodica Makarti je četiri generacije živela u američkom okrugu Kern, koji je vodeći u proizvodnji nafte i poljoprivredi.

Nakon što je završio srednju školu, Makarti je boravio na lokalnom koledžu, dok je takođe našao vremena da zaradi džeparac prepravljajući automobile kupljene na aukcijama u Los Anđelesu i zatim ih prodajući. Tako je ušao u poslovne vode.

Zaradivši 5.000 dolara 1984. godine, kada je imao 20 godina, uložio ih je u berzu, prema priči koju je sam ispričao. Dobit je iskoristio da kupi Kevin O’, radnju za prodaju sendviča, koju je prodao da bi se vratio na koledž 1987.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

Godine 1989, Kevin Oven Makarti je stekao dodiplomsku poslovnu diplomu, a zatim 1994. magistrirao poslovnu administraciju na Državnom univerzitetu Kalifornije u Bejkersfildu. U to vreme stupio u vezu sa republikanskim kongresmenom Bilom Tomasom, za koga je radio prvo kao pripravnik, a zatim kao član njegovog osoblja.

Politička karijera

Nakon što je 2000. godine izabran za člana Okružnog odbora poverenika okruga Kern, Makartijeva karijera je brzo krenula uzlaznim putem. Bio je član Državne skupštine Kalifornije od 2002. do 2006. godine, sa fokusom na pitanja vezana za obrazovanje i javnu bezbednost.

Makarti je predsedavao Nacionalnom federacijom mladih republikanaca od 1999. do 2006. godine, a u Predstavnički dom SAD izabran je 2006. Od 2009. do 2011. biran na mesto glavnog zamenika republikanskog biča (bič je poslanik koji zadužen da obezbedi partijsku disciplinu u parlamentu, što znači da osigura da članovi stranke glasaju prema partijskoj platformi, a ne prema sopstvenoj individualnoj ideologiji ili volji svojih donatora ili birača). Većinski bič bio je od 2011. do avgusta 2014, nakon što je GOP preuzela kontrolu nad Domom 2011. godine.

AP Photo/John Locher, File
 

U januaru 2019. Makarti je postao prvi kalifornijski republikanac koji je izabran na mesto lidera manjine nakon penzionisanja predsednika Pola Rajana. U to vreme republikanci su izgubili većinu na međuizborima 2018.

Dobar odnos sa Trampom uz jednu nesuglasicu

Makarti se istakao i po dobrom odnosu sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, kog je skoro uvek branio.

Bio je njegov pristalica na republikanskim predsedničkim izborima 2016. godine, rekavši da bi Trampov „intenzitet“ mogao da pomogne republikancima da osvoje mesta u Predstavničkom domu.

Nakon što je demokrata Džozef Bajden pobedio 2020. godine, Mekarti je podržao Trampove tvrdnje o nepravednoj pobedi i učestvovao je u naporima republikanaca da se ponište rezultati.

Profimedia
 

Imao je samo jednu veću nesuglasicu sa Trampom. U jednom trenutku osudio je napad na Kapitol 6. januara, okrivljujući Trampa zbog nereda. Čak je izjavio da su predsednički izbori bili legitimni, ali je kasnije povukao ove komentare i pomirio se sa Trampom, o čemu svedoči i poziv bivšeg američkog predsednika republikancima da izaberu Makartija za govornika.

Bračni život

U srednjoj školi Kevin Makarti je upoznao Džudi Vejdžs, a njom se oženio 1992. Makartijeva supruga je bila poverenik Fordovog teatra u Vašingtonu, dok je takođe učestvovala u prikupljanju sredstava za Republikansku stranku.

Par ima sina Konora (27) i ćerku , Megan (25) koja je tekstopisac, izvršni kreativni direktor, scenarista, filmski i televizijski producent.

Koliko je neto bogat?

Sa bogatstvom procenjenim na 95 miliona dolara, veruje se da se Kevin Makarti svrstava među najbogatije političare u zemlji. Makarti navodno poseduje nekretnine u Kaliforniji vredne 21 milion dolara. Sa godišnjom platom od 193.400 dolara kao predstavnik u Kongresu i vođa republikanskog doma, Makartiju će sada kada je izabran za predsednika Predstavničkog doma, zarada navodno porasti na 223.500 dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike