Ponovo provociraju Kinu: Predsedavajući američkog Predstavničkog doma planira sastanak sa predsednicom Tajvana

08.03.2023

15:46

0

Dok je Makarti prošlog leta izjavio da će posetiti Tajpej ako dođe na mesto govornika, njegov tim je umesto toga pristao na sastanak u SAD

Ponovo provociraju Kinu: Predsedavajući američkog Predstavničkog doma planira sastanak sa predsednicom Tajvana
Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti trebalo bi da se sledećeg meseca sastane sa tajvanskom predsednicom Taj Ing Ven u SAD, izvestio je „Fajnenšel tajms", ističući da je pristao da preskoči planiranu posetu ostrvu nakon što su prošle američke delegacije u Tajpeju izazvale oštre reakcije kineskih vlasti.

Caj će se naći sa visokim zvaničnim tokom posete u aprilu, koja će uključivati putovanje u Kaliforniju i Njujork, rekli su tajvanski zvaničnici u ponedeljak. Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan zvaničnik je tvrdio da Kina „trenutno nije u dobroj situaciji“, sugerišući da bi putovanje Makartija na Tajvan moglo da nosi rizike.

- Razdelili smo neke obaveštajne podatke o tome šta je Komunistička partija Kine nedavno nameravala i koje vrste pretnji predstavljaju - rekao je zvaničnik, pozivajući se na komunikaciju sa Mekartijevom kancelarijom. Nisu ponudili nikakve detalje o tome sa kakvom bi se opasnošću mogao suočiti zakonodavac.

Dok je Makarti prošlog leta izjavio da će posetiti ostrvo ako preuzme ulogu govornika, njegov tim je umesto toga pristao na sastanak u SAD, u pokušaju da „izbegne agresivan odgovor Pekinga“, navodi „Tajms".

Putovanje tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Tajpej prošlog avgusta pokrenulo je dane vojnih vežbi bez presedana od strane Pekinga, koje su pratile velike vežbe u vazdušnom prostoru i vodama oko Tajvana, uključujući simulirane blokade ostrva. Iako su američke delegacije nižeg ranga poslate na Tajvan u mesecima od tada, ta putovanja nisu izazvala slične reakcije, ali su oštra upozorenja ipak stigla iz Pekinga, koji ostrvo smatra delom svoje suverene teritorije.

Saul Loeb, Pool via AP
Nensi Pelosi

Makartijeva kancelarija je odbila da komentariše izveštaj o sastanku sa Caj, a tajvanski zvaničnici su rekli da će ona otputovati u SAD negde u aprilu, dok je Reganova biblioteka u južnoj Kaliforniji potvrdila njen angažman tokom istog putovanja.

Tajvan je bio samoupravan od kraja kineskog građanskog rata 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine. Peking se oštro protivi bilo kakvim direktnim diplomatskim kontaktima između Tajpeja i stranih država, od kojih samo mali broj priznaje tu teritoriju kao suverenu državu. Vašington nije među njima, uprkos čestim zvaničnim izletima na ostrvo, kao i nizu navodnih „odbrambenih“ prodaja oružja tokom godina, uključujući i pod Bajdenovom administracijom.

Prošle godine kineski predsednik Si Đinping rekao je da će njegova vlada „nastaviti da teži mirnom ujedinjenju sa Tajvanom“, ali je insistirao da „nikada neće obećati da će se odreći upotrebe sile“ ukoliko to bude bilo neophodno da se povrati sporna teritorija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike