Stradalo 55 kineskih moranara u nuklearnoj podmornici? Britanski obaveštajci saznali za nesreću, Kina negira! (VIDEO)

03.10.2023

21:12

0

Pelking je odbacio sve spekulacije o incidentu, dok je i Tajvan demantovao navode o havariji koji kruže na društvenim mrežama

Stradalo 55 kineskih moranara u nuklearnoj podmornici? Britanski obaveštajci saznali za nesreću, Kina negira! (VIDEO)
Podmornica, ilustracija - Copyright Pixabay

Vest da je 55 kineskih mornara preminulo u nesreći nakon što je njihova nuklearna podmornica navodno doživela havariju u Žutom moru odjeknula je u britanskim medijima.

Prema informacijama obaveštajnih službi Velike Britanije, incident se desio krajem avgusta, a tvrdi se da je među žrtvama i kapetan podmornice, kao i 21 oficir, piše Dejli mejl.

Kina je, međutim, zvanično demantovala da se takav incident ikada dogodio i nije zatražila međunarodnu pomoć za svoju navodno oštećenu podmornicu.

Prema izveštaju obaveštajnih službi Ministarstva odbrane Ujedinjenog kraljevstva, incident se desio 21. avgusta tokom misije podmornice u Žutom moru, tačno u 8.12 po lokalnom vremenu. Poginulo je 55 članova posade, uključujući i kapetana pukovnika Кsju Jong-Penga. Obaveštajne službe smatraju da je, kako piše pomenuti medij, uzrok smrti bio nedostatak kiseonika izazvan kvarom sistema na podmornici. Navodno je podmornica udarila u lanac i sidrenu prepreku koju je kineska mornarica koristila za hvatanje američkih i savezničkih podmornica. To je dovelo do kvarova sistema, a bilo je potrebno šest sati da se oni poprave i da se podmornica izvuče. Sistem za snabdevanje kiseonikom na brodu navodno je otrovao posadu.

Trenutno ne postoje nezavisne potvrde o gubitku kineske podmornice.

Kina je odbacila sve spekulacije o incidentu, dok je i Tajvan demantovao navode o havariji koji kruže na društvenim mrežama.

Jedan britanski podmorničar je izrazio svoje mišljenje, sugerišući da bi moglo biti moguće da se takav incident dogodi, posebno ako su baterije podmornice bile ispražnjene. To bi moglo dovesti do kvara sistema za vazduh i smanjenja nivoa kiseonika, što bi rezultiralo gušenjem ili trovanjem posade. Navodno, britanska podmornica poseduje tehnologiju koja apsorbuje CO2 i generiše kiseonik u takvim situacijama, a drugi brodovi možda nemaju tu vrstu tehnologije.

Kineske podmornice Tipa 093 u upotrebi su poslednjih 15 godina. Ova plovila su dugačka 105 metara i naoružana su torpedima. Tip 093 spada među modernije kineske podmornice i poznat je po niskim nivoima buke.

Navodno je do potonuća došlo u vodama kineske provincije Šandong.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike