NATO pojačao broj nadzornih letova u blizini Krima: Mape kretanja aviona jasno pokazuju da su se utrostručili

27.09.2023

17:55

0

Dok su evropske članice bloka koji predvode SAD sprovele neke od letova, Vašington je glavni operater NATO špijunskih aviona u regionu Crnog mora, navodi se u saopštenju

NATO pojačao broj nadzornih letova u blizini Krima: Mape kretanja aviona jasno pokazuju da su se utrostručili
Copyright Flightradar24

NATO je naglo povećao broj nadzornih letova iznad Crnog mora kod Krima poslednjih meseci, izvestile su u utorak RIA Novosti, pozivajući se na javne podatke.

Ruska novinska agencija analizirala je podatke sa švedska servisa koji prati letove aviona u realnom vremenu na mapi, Flightradar24 i fokusirala se na letove koji su mogli da se izvrše radi nadgledanja poluostrva. Od proleća je broj porastao sa sedam nedeljno na 21.

Dok su evropske članice bloka koji predvode SAD sprovele neke od letova, Vašington je glavni operater NATO špijunskih aviona u regionu Crnog mora, navodi se u saopštenju. Naglašeno je da su američki avioni i dronovi, kao što je RK-4B Global Hawk, izveli 16 od ukupno 21 leta obavljenog prošle nedelje.

Izveštaj je objavljen usred debate u Rusiji o ulozi NATO-a u ukrajinskim napadima na Krim. Kijev je pre dve nedelje pogodio vojno brodogradilište u Sevastopolju i štab ruske Crnomorske flote u istom gradu prošlog petka. U obe operacije navodno su korišćene rakete Storm Shadow koje je obezbedila Velika Britanija.

SAD i njihovi saveznici nastavljaju da pružaju obaveštajne podatke Kijevu dok napada ruske ciljeve. Informacije zapadnih partnera „o radarima, elektronskom ratovanju i sredstvima protivvazdušne odbrane“ koje su rasporedile ruske snage pomogle su Ukrajini da pokrene višestruke napade dronova kamikaza duboko unutar ruske teritorije, uključujući i na Moskvu, izvestio je prošlog meseca „Ekonomist".

NASA
 

Mihail Šeremet, ruski poslanik koji predstavlja birače sa Krima, predložio je napad na špijunske letelice zbog njihovog saučesništva u ukrajinskim udarima.

- Čudne stvari se dešavaju tokom ili posle NATO letova i mislim da to nije slučajnost. Počinju napadi ukrajinskih terorista dronovima i raketama. Verujem da bi svi NATO vojni avioni za nadgledanje i strateški dronovi iznad Crnog mora trebalo da budu označeni kao legitimni ciljevi. Treba ih uništiti ili naterati da slete - rekao je on za RIA Novosti.

SAD su ranije optužile ruske vojne pilote da „uznemiravaju“ dronove koji lete u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora. Jedan značajan incident u martu doveo je do pada MQ-9 Reaper-a američkog vazduhoplovstva.

Vašington je saopštio da je par ruskih lovaca Su-27 bacio gorivo na špijunski dron, dok je jedan od njih navodno oštetio njegov propeler. Moskva je navela da je bespilotna letelica ušla u zonu ograničenog letenja koju je odredila Rusija i da je pad izazvan „oštrim manevrima” koje je preduzeo njen operater.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike