Vlada SAD se priprema za obustavu rada! Kongresmeni ne mogu da se usaglase, cela država će ispaštati zbog toga

23.09.2023

10:02

1

Budžet za narednu godinu napravio je pometnju u Americi

Vlada SAD se priprema za obustavu rada! Kongresmeni ne mogu da se usaglase, cela država će ispaštati zbog toga
Ilustracija - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite

Američka vlada se priprema za obustavu rada koja će najverovatnije uslediti za osam dana, budući da se kongresmeni i dalje nisu usaglasili oko budžeta za narednu godinu, prema izveštaju Vašington posta.

Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće preporučila je rukovodiocima saveznih agencija da ažuriraju svoje akcione planove za slučaj prestanka finansiranja i pripremila je nacrt obaveštenja za zaposlene kako bi ih informisala o trenutnoj situaciji.

Kako prenosi američki list, obustava rada vlade znači da će milioni federalnih službenika i članova vojnog osoblja prestati da primaju plate, dok će mnogi od njih morati i dalje da dolaze na posao.

Osim toga, neki nacionalni parkovi i muzeji biće zatvoreni, a na aerodromima širom Sjedinjenih Američkih Država očekivaće se novi poremećaji i kašnjenja.

Obustava rada vlade takođe će uticati na ključne savezne programe pomoći, kao što je onaj koji pruža podršku žrtvama smrtonosnih požara na Mauiju, na Havajima.

Do prestanka rada američke vlade doći će ukoliko kongresmeni do kraja septembra ne usvoje budžet za narednu fiskalnu godinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike