Zelenski priznao da bi Ukrajina mogla da izgubi rat: Američki senator otkrio šta im je rekao

22.09.2023

17:13

0

Bajdenova administracija je zatražila dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu, ali ovaj predlog nailazi na otpor republikanskih poslanika

Zelenski priznao da bi Ukrajina mogla da izgubi rat: Američki senator otkrio šta im je rekao
Vladimir Zelenski - Copyright Yves Herman, Pool Photo via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski vezao je nastavak borbe svoje nacije protiv Rusije za kontinuiranu vojnu pomoć SAD, izjavio je lider većine u američkom Senatu Čak Šumer.

- Postojala je jedna rečenica koja je sve to rezimirala, a ja ga doslovno citiram. Zelenski je rekao: „Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo rat“ - rekao je poslanik novinarima nakon sastanka sa Zelenskim na Kapitol Hilu u četvrtak.

Bajdenova administracija je zatražila dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu, ali ovaj predlog nailazi na otpor republikanskih poslanika. Grupa od preko dvadesetak senatora i predstavnika poslala je u četvrtak pismo Beloj kući, izražavajući zabrinutost u vezi sa raspodelom sredstava i tražeći pojašnjenje o napretku kontraofanzive.

- Američki narod zaslužuje da zna na šta je otišao njihov novac. Kako ide kontraofanziva? - piše u pismu.

- Da li su Ukrajinci bliži pobedi nego pre 6 meseci? Koja je naša strategija, a šta predsednikov plan izlaska? Šta administracija definiše kao pobedu u Ukrajini? - navodi se dalje.

Poruka je napisana nakon što su Bajdenovi zvaničnici u sredu uveče iza zatvorenih vrata obavestili Kongres o svojim planovima za Ukrajinu. Senator Džoš Houli, skeptik prema politici Bele kuće, rekao je da izvršna vlast želi neograničeno finansiranje bez jasnog puta do pobede Ukrajine.

AP Photo/Evan Vucci
 

- Šta su rekli, 24 milijarde dolara? To nije kraj, jasno su rekli. Nije blizu kraja. Ono što nam je u osnovi rečeno jeste „Zakopčajte se i izvadite čekovnu knjižicu" - kazao je on.

Dok dvostranačka podrška finansiranju rata u Ukrajini ostaje netaknuta, predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti suočio se sa otporom unutar svoje stranke, navode američki mediji. On se odlučio za privatni sastanak sa Zelenskim tokom posete Vašingtonu, umesto da sazove zvaničnu sednicu Predstavničkog doma.

Tokom tekuće letnje protivofanzive ukrajinska vojska je naišla na snažan otpor Rusije i pretrpela značajne gubitke u ljudstvu i oružju, što je rezultiralo neuspehom u ostvarivanju značajnih teritorijalnih dobitaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike