Zašto se Amerika ustremila na Gugl i šta će biti s njim ako se zaključi da je prekšio zakon?

12.09.2023

21:16

0

Suđenje je najveći američki antimonopolski slučaj protiv velike tehnološke kompanije od kada je isto odeljenje ciljalo Majkrosoft zbog dominacije njegovog operativnog sistema Vindous

Zašto se Amerika ustremila na Gugl i šta će biti s njim ako se zaključi da je prekšio zakon?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarstvo pravde SAD i koalicija državnih tužilaca pokrenuli su u utorak u Vašingtonu antimonopolski postupak protiv Gugla.

Tehnološki gigant je optužen da je nezakonito zloupotrebio svoju dominaciju na tržištu pretraživača kako bi zadržao svoju monopolsku moć.

Ova dominacija učinila je Guglovu matičnu kompaniju Alfabet jednom od najbogatijih kompanija na svetu. Oglasi na mreži za pretragu generišu skoro 60 odsto prihoda kompanije, dok je prihod  manji od drugih aktivnosti kao što su Jutjub ili android telefoni.

Suđenje je najveći američki antimonopolski slučaj protiv velike tehnološke kompanije od kada je isto odeljenje ciljalo Majkrosoft zbog dominacije njegovog operativnog sistema Vindous pre više od dve decenije. Tužba protiv Gugla podneta je 2020.

Za šta SAD optužuju Gugl?

Očekuje se da će Ministarstvo pravde SAD detaljno objasniti kako je Gugl nezakonito ugušio konkurenciju plaćajući milijarde dolara proizvođačima uređaja kao što je „Apple Inc.", bežičnim kompanijama kao što je „AT&T" i proizvođačima pretraživača kao što je Mozila kako bi osigurao da će njegov pretraživač biti podrazumevan na većini telefona i veb-pretraživača.

Profimedia
 

U tužbi vlade se navodi da je Gugl nameravao da ovi ugovori budu „isključujući“ jer nisu ostavili rivalima nikakvu šansu da se takmiče i da su omogućili tehnološkom gigantu da konsoliduje svoju tržišnu dominaciju. Gugl ima 90 odsto tržišnog udela na tržištu internet pretrage u Sjedinjenim Državama i širom sveta.

Vlada je takođe rekla da su sporazumi o pretraživačima rezultirali manjim izborom za potrošače i manje inovacija.

- Pre dve decenije Gugl je postao miljenik Silicijumske doline kao startap sa inovativnim načinom pretraživanja interneta u nastajanju. Taj Gugl je odavno nestao - navodi se u tužbi Ministarstva pravde. 

Šta je Gugl rekao?

Tehnološki gigant tvrdi da nije prekršio antimonopolske zakone. U januarskom sudskom podnesku Gugl je rekao da njegovi ugovori o pretraživaču predstavljaju „legitimnu konkurenciju“, a ne „nezakonito isključenje“.

Profimedia
 

Kompanija tvrdi da je uspešna ne zato što je prekršila zakon, već zato što je potrošačima dala brz, efikasan pretraživač besplatno.

- U suštini, ljudi ne koriste Gugl zato što moraju - oni ga koriste zato što to žele - rekao je Kent Voker, predsednik Guogla za globalne poslove.

Guglovi advokati tvrde da potrošači mogu da izbrišu aplikaciju Google sa svojih uređaja ili jednostavno ukucaju Majkrosoftov Bing, Jahu ili „DuckDuckGo" u pretraživač da bi koristili alternativni pretraživač.

Šta se dešava sa Guglom ako izgubi?

Presuda sudije Amita Mehte očekuje se mnogo meseci nakon otprilike tri meseca očekivanih saslušanja. Suđenje, koje počinje u utorak uvodnim rečima, sastoji se od dve faze.

Profimedia
 

U prvom slučaju Mehta će odlučiti da li je Gugl prekršio antimonopolski zakon u svom upravljanju pretraživačima i oglašavanju na pretraživačima.

Ako zaključi da je Gugl prekršio zakon, dalje suđenje će odlučiti koje korake treba preduzeti, kao što je razbijanje Guglovog poslovanja ili preoblikovanje načina na koji kompanija funkcioniše.

Bez obzira na ishod, na presudu će se skoro sigurno žaliti obe strane, što bi moglo odložiti zaključak slučaja godinama.

Prethodni veliki antimonopolski slučajevi uključivali su Majkrosoft i „AT&T". Smatra se da je raspad „AT&T-a" 1982. utro put za modernu industriju mobilnih telefona, dok je bitka sa Majkrosoftom otvorila prostor za Gugl i druge na internetu.

Slučaj protiv Majkrosofta okončan je poravnanjem 2001. godine nakon što je žalba poništila nalog da se kompanija podeli.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike