Da Amerika danas glasa, Tramp bi pobedio Bajdena: Nova anketa pokazala ko ima veću podršku i šta zameraju predsedniku

20.09.2023

17:05

0

Čak ni brojni pokušaji da se Trampu naruši reputacija podizanjem optužnica protiv njega nisu uticali na njegov rejting

Da Amerika danas glasa, Tramp bi pobedio Bajdena: Nova anketa pokazala ko ima veću podršku i šta zameraju predsedniku
Copyright AP Photo/Ross D. Franklin

Američki predsednik Džozef Bajden i Demokratska stranka suočavaju se sa velikim problemima pred izbore 2024. godine, pokazuju rezultati nove ankete.

U četvrtak je Bajden izgubio jedan odsto podrške u odnosu na republikanca i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kojeg je pre tri godine sa malom razlikom pobedio.

S obzirom na to da većina glasača nije sigurna da će on izdržati ceo drugi mandat ako ga bude dobio i zbog zabrinuti u vezi sa njegovim zdravljem, to nimalo ne čudi američku javnost, piše američki portal CBS News.

Tramp, sa druge strane, ima veliku podršku jer skoro svi njegovi glasači veruju da su „stvari bile bolje“ pod njim. Birači osećaju da su danas finansijski ugroženiji i to dobrim delom priprisuju lošem rukovođenju Bajdenove administracije.

Prema anketi koju je YouGov sproveo od 12. do 15. septembra ove godine, kad bi se izbori održali danas, Tramp bi sa više od 50 odsto glasova pobedio Bajdena koji bi dobio nešto više od 49 odsto.

Samo trećina birača misli da bi Bajden ostao na mestu predsednika do kraja drugog mandata.

AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp

To daje prednost Trampu: skoro tri četvrtine glasača misle da je samo Tramp fizički dovoljno zdrav za taj posao, dok u Bajdenovo zdravlje sumnjaju. Osim toga, samo 26 odsto birača smatra da je Bajden mentalno sposoban da obavlja dužnost predsednika, dok to za Trampa misli 44 odsto glasača.

Republikanci su mnogo sigurniji da će Tramp okončati još jedan mandat, dok demokrate nisu toliko sigurne da je to slučaj sa Bajdenom.

Skoro polovina glasača i većina nezavisnih oseća se finansijski siromašnije u odnosu na period pre pandemije. Birači koji se tako osećaju bezrezervno podržavaju Trampa.

Sa druge strane, Bajden nije uspeo da ispuni mnoga predizborna obećanja vezana za poboljšanje standarda Amerikanaca, pa je izgubio veliki broj svojih pristalica.

Na sve to, čini se da demokratski pokušaji da se republikanci prikažu kao previše ekstremni ne idu u korist demokrata, jer glasači demokrate isto toliko opisuju kao ekstremne, utvrdilo je istraživanje YouGov-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike