Skoro polovina američkih lovaca F-35 nije sposobna za letenje: Izveštaj posle pada aviona otkrio loše stanje flote

22.09.2023

12:48

0

Operativna spremnost hvaljenih lovaca opisana je kao „neprihvatljivo niska“

Skoro polovina američkih lovaca F-35 nije sposobna za letenje: Izveštaj posle pada aviona otkrio loše stanje flote
Copyright Profimedia

Skoro polovina lovaca F-35 Joint Strike Fighters koji bi trebalo da budu operativni nije sposobna za letenje i koštaće 1,3 biliona dolara da se poprave i budu operativni, saopštila je Kancelarija za odgovornost američke vlade (GAO) u novom izveštaju.

- Stopa F-35 sposobnih za misije bio je oko 55 odsto u martu 2023, daleko ispod programskih ciljeva - navodi se u izveštaju od četvrtka.

GAO je ovaj nivo operativne spremnosti nazvao „neprihvatljivo niskim“.

- Program je kasnio u uspostavljanju aktivnosti održavanja depoa radi popravke. Kao rezultat toga vreme popravke komponenti je ostalo sporo sa preko 10.000 čekanja na popravku - iznad željenog nivoa - navodi se u izveštaju.

Na održavanje na organizacionom nivou takođe je uticao nedostatak tehničkih podataka i obuke, dodaje se u izveštaju.

Međutim, uprkos padovima povezanim sa programom F-35, izveštaj je takođe utvrdio da Bajdenova administracija i Ministarstvo odbrane ostaju posvećeni izdacima od 1,7 biliona dolara za kupovinu ukupno 2.500 F-35 za američke oružane snage.

Profimedia
 

- U narednim decenijama Ministarstvo odbrane planira da potroši oko 1,7 biliona dolara na skoro 2.500 F-35 - navodi se u izveštaju u kom se priznaje da će većina sredstava ići na rad, održavanje i popravku aviona.

Avion F-35 sada predstavlja rastući deo flote taktičke avijacije Ministarstva odbrane sa oko 450 aviona na terenu, saopštio je GAO.

Od početka programa F-35 zvaničnici su se nosili sa raznim velikim problemima sa flotom, u rasponu od skupih popravki do osetljivosti sa pregrevanjem i udarima groma.

Nedavno je program postao globalna vest nakon što se F-35B američkog marinskog korpusa srušio u Južnoj Karolini, zbog čega je došlo do istrage jer vlasti nisu mogle da prate avion nakon što se njegov pilot bezbedno katapultirao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike