Šta do sada znamo o napadu na štab Crnomorske flote u Sevastopolju i da li su u njega umešane SAD?

22.09.2023

21:15

0

Kako je konraofanziva propala, Ukrajinci su počeli da napadaju Krim uz pomoć obaveštajnih podataka iz Amerike, što pokazuju javno dostupne informacije

Šta do sada znamo o napadu na štab Crnomorske flote u Sevastopolju i da li su u njega umešane SAD?
Copyright Profimedia

Štab ruske Crnomorske flote u krimskom lučkom gradu Sevastopolju napadnut je u petak, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska je 22. septembra napala istorijsku zgradu štaba na Crnom moru u Sevastopolju, a jedan ruski vojnik je nestao, saopštilo je rusko Ministarstvo, precizirajući da je tokom napada kijevskog režima na Sevastopolj ruska protivvazdušna odbrana oborila pet neprijateljskih projektila.

Ranije u petak, Mihail Razvožajev je rekao da je štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju bio pod raketnim napadom.

 

 

Guverner Razvožajev saopštio je nedugo zatim da je raketna i avijaciona pretnja u Sevastopolju završena, ali je zamolio građane da se uzdrže od putovanja u centar grada.

On je dodao da se nastavljaju napori na gašenju požara u štabu Crnomorske flote i da su „ljudstvo i resursi tamo dovoljni“.

- Molim vas, ostanite mirni. Situacija je pod kontrolom Hitne pomoći. Prema preliminarnim informacijama, civilna infrastruktura u blizini sedišta flote nije oštećena. Ni ljudi koji su bili na ulici u trenutku raketnog udara nisu povređeni - uveravao je Razvožajev.

 

 

Šef Krima Sergej Aksjonov istakao je da je protivvazdušna odbrana oborila krstareće rakete iznad poluostrva, pozivajući meštane da ostanu mirni i veruju samo zvaničnim izvorima informacija. 

Saopšteno je da su ruski PVO sistemi u funkciji na poluostrvu Krim, a kretanje vozila na Krimskom mostu je privremeno obustavljeno. Dim je bio vidljiv u centru grada, a ubrzo nakon raketnog udara oglasila se sirena za vazdušni napad, javio je dopisnik Sputnjika.

 

 

Događaji su usledili nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je oko 10.30 po lokalnom vremenu protivvazdušna odbrana uništila ukrajinsku vođenu raketu i dve bespilotne letelice kod zapadne obale Krima. Tokom noći 22. septembra oborena su i dva drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajina skoro svakodnevno lansira bespilotne letelice na rusku teritoriju otkako je krenula u kontraofanzivu početkom juna. Otprilike tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je ukrajinska kontraofanziva propala, pri čemu je kijevski režim imao više 71.000 žrtava i izgubio više od 500 tenkova.

"Kontraofanziva je propala, sad gađaju našu teritoriju"

- Ukrajinci uglavnom napadaju sa britanskim "Storm Shadow" raketama. Amerikanci još nisu isporučili svoje balističke rakete sa dometom gađanja od 300 kilometara. RAkete "Storm Shadow" su prilično podmukle, sa njima su dva puta pogodili Čongarski most, pogodili su našu fabriku u Sevastopolju. Sedam je oboreno, tri su prodrla -  rekao je za Sputnjik Vasilij Dandikin, kapetan rezervnog vojnog ranga 1 i vojni ekspert.

 

 

- Sve je to orkestrirano uz pomoć pokrovitelja sa Zapada. Iako kritikuju Ukrajince zbog takvog ponašanja i govore da to nije ono čemu ih uče. Oni daju Kijevu obaveštajne podatke, američki strateški dronovi stalno lebde tamo i daju podatke iz strateške avijacije koja se nalazi u neutralnim vodama Crnog mora, obezbeđuju, shodno tome, i izviđanje svemira, posebno sa satelita u niskim orbitama - dodao je on.

Prema Dandikinu, zapadni vojni kustosi Kijeva i njihovi opunomočenici uzimaju u obzir mnoge faktore prilikom planiranja ovih udara.

- Planiraju kako da zaobiđu našu protivvazdušnu odbranu i da im odvuku pažnju, o svemu se vodi računa - koliko je raketa u našim postrojenjima, koliko je potrebno za ponovno punjenje i tako dalje. Mogu da lansiraju bespilotne letelice. Juče smo videli masivan napad dronova, verovatno su proveravali spremnost ruske PVO. Odbili smo udar i sve oborili. Činjenica je da su naši crnomorski mornari spremni za takve situacije - objasnio je ruski vojni ekspert.

Dandikin je napomenuo i da ruska vojska treba da analizira odakle su došli udari i da bliže pogleda preostale ukrajinske vojne snage u Odesi.

 

 

- Napadaju, koliko sam razumeo, uglavnom sa juga Ukrajine, iz Odese - sugeriše ekspert.

- Moramo uzeti u obzir da je to verovatno jedino za šta su oni sada sposobni u situaciji kada je njihova kontraofanziva propala. To znači da udaramo na našu teritoriju, granatiraju Brjansku oblast, Belgorod, Kursk. To znači da gađaju Hersonsku oblast, region Zaporožja, uključujući i nuklearnu elektranu, i, shodno tome, da napadaju Donjeck i Gorlovku. Ovde ne štede granate, iako se uvek žale da nemaju dovoljno. Bajden im je dao kasetnu municiju. To je čisto klanje, jer pucaju na civile. Moramo da budemo još oprezniji i efikasniji - zaključio je Dandikin.

Američki vojni avion u blizini Krima

U trenutku raketnog napada na Sevastopolj izviđački avion američke mornarice Boing P-8A Posejdon nalazio se u oblasti obala Crnog mora, pokazuju podaci servisa FlightRadar24.

Izviđački avion je kružio oko poluostrva dva dana pre napada.

Letelice ovog tipa redovno su stacionirane kod obale Krima, zajedno sa izviđačkim avionima RK-4 Global Hawk i avionima za otkrivanje radara velikog dometa E-3A Sentry američkog vazduhoplovstva.

 

Pored toga, ista izviđačka letelica je primećena iznad Barencovog mora 18. septembra i iznad Baltičkog mora kod ruske Kalinjingradske oblasti 19. i 21. septembra.

Američki komercijalni sateliti kompanije „Maxar“ dva puta su poslednjih dana fotografisali Sevastopolj, proizlazi iz javnih podataka na sajtu kompanije.

Prema podacima kompanije, Sevastopolj je 19. septembra fotografisao satelit WorldView-3, a sledećeg dana WorldView-2.

U vreme rada sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, što im je omogućilo da dobiju veoma detaljne fotografije.

To je dodatno podstaklo strah od direktnog sukoba nuklearnih sila zbog pitanja o američkoj umeštanosti u napad i rat uopšte, iako se Vašington nije zvanično oglašavao povodom ovih optužbi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike