Otvoreno neprijateljski čin! Pentagon čisti džunglu za novu bazu u blizini Kine, ne krije da se sprema za rat

13.09.2023

11:59

0

Iako je američki predsednik Džo Bajden nedavno izjavio da njegova administracija ne nastoji da „obuzda Peking“, američki zvaničnici su ga više puta opisivali kao najvećeg rivala

Otvoreno neprijateljski čin! Pentagon čisti džunglu za novu bazu u blizini Kine, ne krije da se sprema za rat
Copyright Profimedia

Američko vazduhoplovstvo uklanja delove džungle u Mikroneziji kako bi napravilo mesta za nove aerodrome, rekao je viši komandant, napominjući da je to deo planova za jačanje američkih snaga u Indo-Pacifiku.

Obraćajući se novinarima na događaju koji je organizovalo Udruženje vazdušnih i svemirskih snaga, komandant Pacifičkih vazduhoplovnih snaga general Kenet Vilsbah opisao je napore za renoviranje ugašenih američkih vazdušnih baza, uključujući instalaciju iz doba Drugog svetskog rata na Tinianu, malom ostrvu u blizini Guama.

- Raščistićemo džunglu, obnovićemo neke od površina tamo tako da ćemo imati prilično veliku i veoma funkcionalnu bazu Agile Combat Employment, dodatnu bazu iz koje ćemo moći da radimo i imamo nekoliko drugih sličnih projekata širom regiona - rekao je Vilsbah u ponedeljak.

Da bi postiglo taj cilj, Vazduhoplovstvo je zatražilo dodatna finansijska sredstva od zakonodavaca u svom predlogu budžeta za 2024, dodao je general, rekavši da će nove baze biti deo mreže „hub-and-spoke“ širom Azije koja ima za cilj da „odvrati“ Peking.

- Svaki dodatni aerodrom sa kojeg mogu da operišem... u slučaju nepredviđenih situacija ili krize ili sukoba još jedan je aerodrom koji Kina mora da stavi u svoje fascikle za ciljanje, a zatim da im dodeli resurse, što razvodnjava njihovu sposobnost da nas potpuno isključe - nastavio je.

Profimedia
 

Iako je američki predsednik Džo Bajden nedavno izjavio da njegova administracija ne nastoji da „obuzda Kinu“, američki zvaničnici su više puta opisivali Peking kao najvećeg rivala. Otkako je preuzeo dužnost 2021. godine, Bajden je odobravao skoro mesečne tranzite američkih ratnih brodova spornog Tajvanskog moreuza, dok Pentagon nastoji da dramatično proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

Navodeći napredak u kineskim vojnim sposobnostima, Vilsbah je rekao da je Narodnooslobodilačka armija „mnogo napredovala u poslednjih nekoliko decenija“, tvrdeći da Vašington mora da „pojača prednost u ratu, ojača saveze i partnerstva i oblikuje informaciono okruženje” kako bi održao korak.

- Želimo da nastavimo da se razvijamo tako da unapredimo svoje ratne sposobnosti sa primarnim ciljem da odvratimo nasilje u Indo-Pacifiku, ali ako to odvraćanje ne funkcioniše, moramo biti spremni da možemo da pobedimo - rekao je on.

Smeštena na ostrvu oko 180 kilometara severno od Guama, vojna instalacija Tinian je ranije služila kao najveća američka baza bombardera B-29 tokom Drugog svetskog rata, a od tada je bila domažin periodičnih ratnih igara mornarice i marinaca. Vašington održava veliku pomorsku bazu na Guamu, strateškom ostrvu u zapadnom Pacifiku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike