Kinezi upozoravaju: Isporuka američkog oružja nas neće zaustaviti, pitanje Tajvana je "crvena linija" koju SAD ne bi smele da pređu!

25.08.2023

23:15

0

Džang je rekao da novi ugovor od 500 miliona za isporuku američkog oružja Tajpeju predstavlja pretnju po bezbednost stanovništva ostrva i da podriva stabilnost u Tajvanskom moreuzu

Kinezi upozoravaju: Isporuka američkog oružja nas neće zaustaviti, pitanje Tajvana je "crvena linija" koju SAD ne bi smele da pređu!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Nove isporuke američkog oružja Tajvanu ne mogu da pomogu Sjedinjenim Američkim Državama da zaustave Kinu, niti će omogućiti administraciji u Tajpeju da se izoluje od Pekinga, saopštio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Džang Sjaogang.

- Insistiramo na tome da američka strana zaista treba da održi svoja obećanja da neće podržati zagovornike takozvanog pokreta za nezavisnost Tajvana - naveo je Džang u saopštenju koje je objavilo kinesko Ministarstvo odbrane na aplikaciji Vičet, prenosi TASS.

On je dodao da su "pokušaji da se obuzda NRK na račun Tajvana osuđeni na neuspeh, a želja SAD da izoluju ostrvo koristeći zalihe oružja kao sredstvo samo vodi u ćorsokak".

Džang je podsetio da je pitanje Tajvana "crvena linija" koju SAD ne bi smele da pređu. On je naglasio da Vašington mora da prestane da isporučuje oružje Tajpeju i da razvija vojnu saradnju sa ostrvom.

Džang je rekao da novi ugovor od 500 miliona za isporuku američkog oružja Tajpeju predstavlja pretnju po bezbednost stanovništva ostrva i da podriva stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

- Kina izražava kategorično nezadovoljstvo i snažan protest po ovom pitanju. Već smo to saopštili Sjedinjenim Državama - naveo je on.

Prema rečima zvaničnika, kineske oružane snage su stalno u stanju pripravnosti i čvrsto će braniti suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.

Ranije su američki Stejt department i specijalizovana vladina agencija u okviru Pentagona izvestili o mogućoj prodaji Tajvanu 500 miliona dolara vrednih infracrvenih sistema za pretragu i praćenje za borbene avione F-16, kao i druge opreme.

Tajvanom od 1949. godine upravlja sopstvena administracija, ali se, prema zvaničnom stavu Pekinga i većine zemalja, ostrvo smatra jednom od kineskih provincija.

SAD su prekinule diplomatske odnose sa tajvanskom stranom 1979. godine i uspostavile ih sa NR Kinom. Iako formalno priznaju politiku "jedne Kine", Sjedinjene Države nastavljaju da održavaju kontakte sa administracijom u Tajpeju i snabdevaju ostrvo vojnom opremom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike