Da li se oni šale? EU ukida sankcije preminulom ruskom generalu

12.09.2023

23:35

0

EU treba jednoglasnost svih 27 država članica bloka da bi uvela sankcije, koje se obnavljaju svakih šest meseci, a aktuelna serija mera ističe 15. septembra

Da li se oni šale? EU ukida sankcije preminulom ruskom generalu
Zgrada EU/Ilustracija - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Ruskom biznismenu Grigoriju Berezkinu, milijarderu Farkhad Ahmedovu i bivšem šefu ruske firme za e-trgovinu "Ozon" Aleksandru Šuljginu, Evropska unija neće obnoviti izrečene kaznene mere nakon što isteku ove nedelje, prenosi Rojters pozivajući se na tri diplomatska izvora.

Ipak, u oči upada činjenica da je ruski general Georgij Šuvajev, koji će biti skinut sa liste sankcija, je preminuo prošle godine.

Zapadne vlade su uvele opsežne ekonomske sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini u februaru prošle godine, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

EU treba jednoglasnost svih 27 država članica bloka da bi uvela sankcije, koje se obnavljaju svakih šest meseci, a aktuelna serija mera ističe 15. septembra.

Do sada se skoro 1.600 pojedinaca i više od 200 entiteta nalazi na listi sankcija EU, koja datira iz 2014. godine kada je Rusija pripojila region Krima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike