Zaharova: Da je EU zaista stalo do dobrobiti drugih zemalja, ne bi bombardovali Jugoslaviju

08.09.2023

19:15

0

Zaharova je dalje podsetila i na sve obojene revolucije koje je izazvao Zapad i smene režima koje su se dogodile u raznim zemljama sveta

Zaharova: Da je EU zaista stalo do dobrobiti drugih zemalja, ne bi bombardovali Jugoslaviju
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Da su zemlje Evropske unije zaista zainteresovane da u Africi ne bude gladnih, onda bi o tome evropski zvaničnici mislili i ranije, recimo onda kada su učestvovali u napadima na Siriju, Libiju i Jugoslaviju, prokomentarisala je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je tako odgovorila na izjavu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je nedavno izjavo da danas više od 250 miliona ljudi gladuje, za šta je odgovoran Kremlj, koji svet lišava osnovnih namirnica napadajući ukrajinske luke u Crnom moru.

Zaharova je dalje podsetila i na sve obojene revolucije koje je izazvao Zapad i smene režima koje su se dogodile u raznim zemljama sveta, kada Evropska unija isto nije mislila o tome da će tim akcijama "izazvati stradanja, uključujući pogibiju i prinudno skitanje po svetu miliona ljudi".

I za sve to oni "ni jednom nikome nisu ništa kompenzovali. Nisu se čak ni izvinili", istakla je ona.

AP Photo/David Goldman
 

Portparolka je takođe skrenula pažnju i na aktuelnu situaciju, koja se tiče Sporazuma o žitu. Ona je podvukla da EU ni jednom nije zatražila od Belgije, Holandije, Latvije i Estonije da odblokiraju rusko đubrivo, koje su ove države nezakonito prisvojile i koje sada drže na svojoj teritoriji. "A ovo đubrivo je životno važno za proizvodnju namirnica" u velikom broju zemalja sveta, objasnila je ona.

Zaharova je ujedno podsetila i da su nezakonite sankcije Zapada protiv Moskve izazvale veliku štetu u svetu, kao i da Rusija danas zapravo radi na rešenju problema gladi u svetu, dok u isto vreme Evropska unija izvlači za sebe korist i sebe opskrbuje zalihama. 

"Sve misli Zapada usmerene su samo na to kako da zaradi od rata koji je pokrenut protiv Rusije i kako da nastavi sopstveno veličanje", zaključila je portparolka MSP-a Rusije. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike