Inovacija koja će ubrzati procese na graničnim kontrolama: U ovoj državi već koriste digitalne pasoše na telefonima

07.09.2023

11:15

0

Finska granična kontrola je prva na svetu koja sprovodi testiranje digitalnih pasoša

Inovacija koja će ubrzati procese na graničnim kontrolama: U ovoj državi već koriste digitalne pasoše na telefonima
Copyright Profimedia

Finci koji planiraju putovanje iz Helsinkija ka Velikoj Britaniji sada će moći da koriste digitalne pasoše direktno na svojim mobilnim telefonima. Ova inovacija ima za cilj da značajno ubrza procese na graničnim kontrolama i smanji gužve na puktovima za prelazak granice.

Finska granična kontrola je prva na svetu koja sprovodi testiranje digitalnih pasoša, ističući da su oni podjednako sigurni i pouzdani kao i tradicionalni fizički pasoši.

Pilot-projekat pod nazivom DTC (Digital Travel Credential) je počeo 28. avgusta i dostupan je putnicima avio-kompanije "Finer" koji lete za London, Edinburg ili Mančester. Ova mogućnost je trenutno dostupna samo državljanima Finske, ali se planira implementacija u svim zemljama članicama Evropske unije.

Finska granična kontrola naglašava da će ovo biti prvi put da će digitalni pasoši biti primenjeni u stvarnom okruženju granične kontrole. Na samoj kontroli, pasoš se jednostavno skenira, a ceo proces traje samo nekoliko sekundi, nakon čega putnici mogu nastaviti svoje putovanje.

Da bi iskoristili ovu mogućnost, putnici moraju preuzeti aplikaciju za digitalne putne isprave. Kako bi je koristili, neophodno je da imaju aktiviranu neku od metoda zaključavanja svog telefona, najčešće PIN kod, otisak prsta ili prepoznavanje lica, pre nego što instaliraju aplikaciju.

Nakon instalacije, putnici treba da se prijave u policijskom sistemu, a zatim sprovode standardnu proceduru prijavljivanja, isto kao i za običan pasoš. Svaki put kad putuju, treba da dostave svoje podatke putem aplikacije finskoj graničnoj policiji najkasnije četiri sata pre leta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike