Kim Džong Un sa ćerkom na paradi povodom godišnjice osnivanja Severne Koreje: Dobio čestitke od Putina i Sija (FOTO)

09.09.2023

15:34

0

Lider se ovim povodom nije obraćao okupljenima, ali je vidno uživao u društvu podmlatka

Kim Džong Un sa ćerkom na paradi povodom godišnjice osnivanja Severne Koreje: Dobio čestitke od Putina i Sija (FOTO)
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao je prethodne noći ponoćnoj paradi u Pjongjangu kako bi obeležio 75. godišnjicu osnivanja zemlje.

Spektakularnu paradu organizovala je u petak uveče Radničko-seljačka crvena garda, organizacija civilne odbrane, na trgu Kim Il Sung u okviru priprema za proslavu Dana nezavisnosti Demokratske Narodne Republike Koreje.

Kim Džong Un je prisustvovao ovom događaju i posmatrao paradu, ali nije se obraćao javnosti. Bio je u društvu, kako su izvestili, "poštovanih ćerki", a veruje se da je među njima bila i Kim Ju Ae, prema informacijama iz Jonhap-a.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Pored domaćih zvaničnika, na paradi su prisustvovali i gosti iz inostranstva. Kineska delegacija predvođena potpredsednikom Državnog saveta Liu Guodžongom, kao i članovi ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov", bili su među pozvanim gostima, prema saopštenju KCNA.

Takođe, Kim Džong Un se u petak sastao sa kineskim zvaničnicima i izrazio zahvalnost predsedniku Si Đinpingu zbog slanja visoke delegacije na proslavu godišnjice, kako su preneli državni mediji.

Kina je izrazila spremnost da produbi stratešku saradnju sa Severnom Korejom, unapredi poslovnu saradnju i doprinese regionalnom miru i stabilnosti, kako je napisao kineski predsednik Si Đinping u čestitki Kimu povodom 75. godišnjice osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je uputio čestitku Kimu, naglasivši važnost daljeg razvoja bilateralnih odnosa između Rusije i Severne Koreje za sigurnost i stabilnost Korejskog poluostrva i severoistočne Azije. Putin je takođe podsetio da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNR Koreju kao suverenu državu. U svojoj čestitki je poželeo Kimu "dobro zdravlje i uspeh", a svim građanima Severne Koreje "mir i prosperitet".

KCNA je takođe izvestila da su čestitke stigle od predsednika Egipta, Zimbabvea, Indonezije, Irana, Laosa, Nikaragve, Pakistana, Sirije, Ugande i privremenog predsednika Malija.

Prema najnovijim informacijama, Kim planira da sledeće nedelje poseti Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, kako bi se sastao sa Putinom i razgovarao o mogućnostima dalje vojne saradnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike