Mask tvrdi da je sprečio ukrajinski napad na rusku flotu! Odbijeni žestoki napadi kod Bahmuta i u Zaporožju

07.09.2023

17:02

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Mask tvrdi da je sprečio ukrajinski napad na rusku flotu! Odbijeni žestoki napadi kod Bahmuta i u Zaporožju
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

U toku je 561. dan rata u Ukrajini.

Britanski tenk „čalendžer 2" uništen je u Ukrajini, što je prvi takav incident u skoro 30 godina. 

U Belgorodskoj oblasti je oboren dron. 

Putin je rekao da su „zapadni kustosi na čelo Ukrajine postavili etničkog Jevrejina“ kako bi „prikrili antiljudsku suštinu“ režima. 

U Kijevu su pozvali „da osude antisemitske izjave ruskog predsednika“.

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini nisu vidljivi, rekao je Erdogan.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

 

22.43 - Ukrajinska SBU digla u vazduh automobil sa ruskim oficirima FSB

- Automobil sa ruskim vojnim osobljem i oficirima Federalne službe bezbednosti (FSB) dignut je u vazduh u privremeno okupiranom gradu Oleški u Hersonskoj oblasti, preneo je danas Ukrinform pozivajući se na izvor u ukrajinskoj Službi državne bezbednosti (SBU).

- U Oleški u Hersonskoj oblasti dignut je u vazduh automobil sa ruskim oficirima FSB i vojnim osobljem. Usled eksplozije, jedan oficir FSB je odmah poginuo. Drugi se još nalazi na intenzivnoj nezi u teškom stanju. Tri vojnika koja su bila u njihovoj pratnji u automobilu su ranjeni - navodi ukrajinska agencija.

- Iza eksplozije stoji SBU - potvrdili su izvori.

22.03 - Oružane snage Ukrajine pucale na automobil sa decom u regionu Zaporožja

Ukrajinski vojnici pucali su na automobil u regionu Zaporožja u kojem je putovala porodica sa dvoje dece, a u napadu su povređeni žena i dete, saopštio je predsednik zaporoškog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

21.52 - Zelenski zahvalio Velikoj Britaniji na vojnoj podršci

- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, zahvalio je Velikoj Britaniji na vojnoj podršci. „Razgovarao sam sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom. Fokusirali smo se na izvoz žitarica iz Crnog mora. Ukrajina je već uspešno koristila alternativni put. Potrebni su nam partneri koji će nam pomoći da ojačamo protivvazdušnu odbranu Odeskog regiona. Zahvalio sam se Velikoj Britaniji na njenoj podršci, uključujući vojnu pomoć“, napisao je predsednik na platformi X (Tviter).

21.25 - Ruska sredstva PVO presrela su dva ukrajinska drona avionskog tipa iznad Brjanska, jedan od njih uništen je u vazduhu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Večeras, 7. septembra sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima avionskog tipa na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurna sredstva PVO iznad Brjanska presrela su dve bepsilotne letelice, od kojih je jedna uništena u vazduhu - saopštilo je Ministarstvo.

21.09 - - Sjedinjene Države će predati Ukrajini 190 oklopnih vozila MRAP, izjavila je američki ambasador u Kijevu Bridžit Brink.

20.53 - Sjedinjene Države će predati Ukrajini 190 oklopnih vozila MRAP, izjavila je američki ambasador u Kijevu Bridžit Brink.

19.25 -Premijer Izraela Benjamin Netanijahu razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o nastavku pomoći Izraela Ukrajini, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

- Lideri dveju zemalja razgovarali su o nastavku pomoći Izraela Ukrajini, uključujući ukrajinskim izbeglicama u Izraelu, kao i o promociji pomoći u razvoju civilnih sistema protivvazdušne odbrane - navodi se u saopštenju kancelarije.
 

18.56 - Veliki gubici VSU

Glavno sa brifinga MO Rusije: Veliki gubici VSU, odbijeni žestoki napadi kod Bahmuta i u Zaporožju

Oružane snage Rusije uništile su 3 diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona, gubici VSU iznosili su 25 vojnika;

Oružane snage Rusije su odbile 9 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke, Andrejevke i Himika u DNR, VSU je izgubio više od 320 vojnika;

Oružane snage RF su za dan odbile napad Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Crvena Dibrova u LNR, gubici VSU iznosili su 60 vojnika;

18.00 Blinken u oklopnom vozilu u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa šefom Državne pogranične službe Ukrajine Sergejem Dejnekom, posetivši jedno od odeljenja departmana u Kijevskoj oblasti, objavljeno je na Telegramu Državne granične službe.

U saopštenju se napominje da je Blinken lično seo za volan jednog od oklopnih vozila koji su predati jedinicama Državne pogranične službe Ukrajine u okviru pomoći Kijevu iz Vašingtona.

17.01 - Oboren ukrajinski dron u Bransku

Ruske jedinice radioelektronske borbe oborile su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Bransku. Dron je pao kod železničke stanice, a povređenih i materijalne štete nema, rekao je gubernator Aleksandar Bogomaz.

16.12 - Britanija uvela nove sankcije protiv 11 Rusa

Velika Britanija je uvela sankcije protiv 11 ruskih državljana optuženih za sajber-kriminal.

Kako je saopštio Forin ofis, sankcije su uvedene protiv sajber grupe koja je vršila napade na bolnice i druge važne objekte u vreme pandemije kovida.

Prethodno je američko Ministarstvo finansija saopštilo o uvođenju sankcija protiv 11 ruskih državljana zbog aktivnosti u sajber sferi.

15.34 - Mask tvrdi da je sprečio ukrajinski napad na rusku flotu

Američki biznismen i vlasnik društvene mreže "Iks" Ilon Mask naložio je prošle godine da se ograniči rad satelitskog interneta "Starlink" i na taj način je osujetio ukrajinski napad na rusku flotu, navodi se u njegovoj biografiji čije je delove objavila televizija CNN.

Mask je, navodno, bio zabrinut da bi Rusija kao odmazdu za "mali Perl Harbor" mogla da uzvrati nuklearnim oružjem.

Zbog isključenja "Starlinka" ukrajinski podvodni dronovi sa eksplozivom izgubili su vezu i izbačeni su na obalu.

Profimedia
Ilon Mask

 

14.42 - Oboren dron na teritoriji Volgogradske oblasti

Dron je oboren na teritoriji Volgogradske oblasti, nema žrtava niti štete na civilnim i vojnim objektima, saopštio je gubernator Andrej Bočarov.

13.17 - Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, kako bi proširila izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, izjavila je danas prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

- Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo deo trgovačkog puta, već je koristan - navela je ona u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka. 

12.41 - Makron: Ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da "ne može biti ruske zastave" tokom Olimpijskih igara u Parizu zbog, kako je naveo, ratnih zločina Rusije i deportacije dece.

- Ne može biti ruske zastave tokom igara u Parizu. Mislim da postoji konsenzus po tom pitanju, zato što Rusija, kao zemlja, nije dobrodošla u vreme kada je počinila ratne zločine i deportovala decu - kazao je Makron za francuski sportski list "Ekip". 

12.09 - Peskov: Upotreba osiromašenog uranijuma imala tužne posledice u SRJ

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je odluka SAD da Ukrajini pošalju granate sa osiromašenim uranijumom "veoma loša vest" i podsetio na posledice koje je to oružje ostavilo nakon što je korišćeno tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Peskov

- Upotreba ovih granata imala je veoma tužne posledice, što su priznale čak i međunarodne organizacije - rekao je Peskov.

On je naglasio da će odgovornost za posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom "u potpunosti ležati na Sjedinjenim Američkim Državama koje su donele takvu odluku", prenosi TASS.

11.42 - NATO: Nema naznaka da je Rusija namerno napala Rumuniju

NATO je danas saopštio da nema nikakvih naznaka da su ostaci drona pronađeni na rumunskoj teritoriji, kod granice s Ukrajinom, posledica namernog ruskog napada na Rumuniju.

Ukrajina je u ponedeljak iznela tvrdnje da su dronovi eksplodirali u Rumuniji tokom ruskih vazdušnih udara na ukrajinsku luku Izmail na Dunavu.

Rumunske vlasti su najpre to demantovale, ali je u sredu rumunski ministar odbrane Angel Tilvar rekao da su delovi onoga što bi mogao biti ruski dron pali na rumunsko tlo.

- Mi nemamo nikakvu informaciju koja ukazuje na namerni napad Rusije i čekamo rezultat tekuće istrage - rekao je  generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg evropskim poslanicima.

 

 

11.12 - Ukrajina pokušala napad dronovima na Energodar

Dve bespilotne letelice koje su lansirale Oružane snage Ukrajine na Energodar u Zaporoškoj oblasti nisu dosegle svoje ciljeve. Jedan od njih je pao u gradskom parku, drugi je oboren, rečeno je novinarima u operativnim službama regiona.

Precizira se da je dron udario u stambenu zgradu od 14 spratova. Nema informacija o žrtvama.

10.03 - Mediji: Indija predložila nacrt saopštenja G20 o Ukrajini bez osude Rusije

Indija, koja predsedava G20, predložila je nacrt izjave o Ukrajini u kojoj se ne osuđuje ruska specijalna vojna operacija, navodi televizija „Si-En-En“ pozivajući se na izvor u EU.

- Poteškoću predstavlja to što su Rusija i Kina odbile da se ponavljaju formulacije koje smo imali na Baliju, a mi ne možemo da se složimo sa tim - rekao je predstavnik EU, imajući u vidu prošlogodišnji samit G20 u Indoneziji kada su učesnici osudili rusku specijalnu vojnu operaciju.

9.51 - Stoltenberg tvrdi :Ukrajinci napreduju u kontraofanzivi, uspeli da probiju ruske linije

Ukrajina napreduje u kontraofanzivi započetoj u junu, kojom želi da povrati teritoriju koju je zauzela Rusija, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Ukrajinci postepeno osvajaju teritoriju. Oni su uspeli da probiju odbrambene linije ruskih snaga i idu napred - rekao je Stoltenberg poslanicima  u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Jens Stoltenberg

9.44 - Balicki: Ukrajinci tokom noći u ruskom napadu izgubili stotine ljudi

Ruske oružane snage izvele su intenzivan napad na položaje ukrajinskih trupa koje su se rotirali u blizini Verbovog i Rabotina: neprijatelj je tokom noći izgubio oko stotinu ljudi, napisao je na Telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Neprijatelj je sinoć izvršio rotaciju svojih jedinica u rejonu naselja Verbovo i Rabotino. Naše jedinice nanele su neprijatelju ogromnu vatrenu štetu. Samo tokom ove noći neprijatelj je izgubio oko stotinu ljudi iz redova vojnika Oružane snage Ukrajine - napisao je Balicki.

8.32 - Moskva: Slanje municije s osiromašenim uranijumom Ukrajini - nehumana odluka SAD

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je danas "jasnim znakom nečovečnosti" odluku SAD da pošalju municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini.

- Očigledno je da je Vašington, opsednut idejom nanošenja strateškog poraza Rusije, spreman da se bori, ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da precrta buduće generacije - navela je ruska ambasada na Telegramu.

7.30 - Rusija: Ukrajinski dronovi oboreni kod Moskve, u Rostovskoj oblasti i Brjansku

 

 

Ukrajinske bespilotne letelice oborene su rano jutros u blizini Moskve, južne Rostovske oblasti i regiona Brjanska, na jugozapadu zemlje, prenosi novinska agencija TASS saopštenje ruskih vlasti. Tri zgrade su oštećene u gradu Rostovu na Donu, a jedna osoba je povređena kada se jedan od dronova srušio u centru grada.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev ranije je saopštio da je PVO oborila dva ukrajinska drone Drugi dron u Rostovskoj oblasti pao je van grada, navodi TASS. U Brjansku, krhotine jednog od dva uništena drona razbile su prozore na zgradi železničke stanice i oštetile automobile u blizini, saopštile su ruske vlasti.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao saopštio je da su snage protivvazdušne odbrane osujetile napad dronom na Moskvu u okrugu Ramenski. Prema Sobjanjinu, niko nije povređen i nije pričinjena šteta.

7.15 - Blinken se u Kijevu sastao sa Zelenskim

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se juče u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

 - Nastavićemo da budemo na ukrajinskoj strani - rekao je Blinken u Kijevu.

- Želimo da se postaramo da Ukrajina dobije sve što joj je potrebno. Ne samo da bi postigla uspeh u kontraofanzivi, već da raspolaže i onime što joj je potrebno dugoročno, kako bi bila u mogućnosti da uspešno odvraća - izjavio je on, prenosi Glas Amerike.

- Uviđamo znatan napredak koji Ukrajina postiže u kontraofanzivi koji ohrabruje - poručio je američki zvaničnik.

Blinken se pre susreta sa Zelenskim sreo i sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom. 

7.00 - Ukrajinci 83 puta granatirali civile u Donbasu

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 83 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 280 metaka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike