"Jasan znak nečovečnosti": Rusija negodovala zbog odluke SAD da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu

07.09.2023

10:10

0

Velika Britanija je već poslala ovu municiju Ukrajini, a Vašington se dugo premišljao

"Jasan znak nečovečnosti": Rusija negodovala zbog odluke SAD da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu
Copyright Profimedia

Ambasada Rusije u Vašingtonu osudila je odluku SAD da pošalju municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini, nazivajući je "jasnim znakom nečovečnosti".

Ruska ambasada je na svojoj stranici na Telegramu izrazila zabrinutost oko ovog poteza i optužila Vašington za želju da nanese strateški poraz Rusiji, čak i po cenu života Ukrajinaca i budućih generacija.

- Očigledno je da je Vašington, opsednut idejom nanošenja strateškog poraza Rusije, spreman da se bori, ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da precrta buduće generacije - navodi se.

- SAD namerno šalju oružje sa neselektivnim efektima. One su potpuno svesne posledica: eksplozije takve municije rezultiraju formiranjem pokretnog radioaktivnog oblaka. Male čestice uranijuma talože se u disajnim putevima, plućima, jednjaku, akumuliraju se u bubrezima i jetri, izazivaju rak i dovode do inhibicije funkcija celog organizma. Dovoljno je da pogledamo "uranijumski otisak" Amerikanaca u Iraku i na Balkanu, gde su hiljade civila patile od onkoloških bolesti - piše u saopštenju.

Diplomatsko predstavništvo Moskve u Vašingtonu smatra da se slanjem ovakve municije ukrajinskim vlastima SAD "upuštaju u samozavaravanje, odbijajući da prihvate poraz takozvane kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga".

Profimedia
Ambasada Rusije u SAD

Reakcija ambasade koju vodi ambasador Anatolij Antonov usledila je nakon što je Pentagon najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti do 175 miliona dolara, uključujući municiju za tenkove "abrams" s osiromašenim uranijumom. Ovo je prvi put da Vašington šalje takvu kontroverznu protivtenkovsku municiju Ukrajini.

Upotreba naoružanja s osiromašenim uranijumom izazvala je žestoke rasprave, a protivnici, uključujući međunarodnu koaliciju za zabranu takvog oružja, tvrde da postoje ozbiljni zdravstveni rizici od izloženosti prašini osiromašenog uranijuma, uključujući rak i mane kod novorođenčadi. Osiromašeni uranijum je nusproizvod obogaćivanja uranijuma i koristi se u municiji zbog svoje visoke gustine, što mu omogućava da probije zaštitne slojeve ciljanog oružja.

Iako je Velika Britanija već ranije ove godine poslala municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini, ovo će biti prva pošiljka te vrste oružja iz SAD, što će verovatno izazvati kontroverze. Pentagon je donio ovu odluku nakon što je već odlučio da pošalje kasetnu municiju Ukrajini, koja takođe predstavlja veliku opasnost za civile.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike