Mi se "pržimo" na 40 stepeni, a na Alpima veje sneg (FOTO)

28.08.2023

21:00

0

Na zapadnom Mediteranu je formiran sekundarni ciklon, što dovodi do obilnih kiša i snažnih grmljavinskih oluja nad Alpima

Mi se "pržimo" na 40 stepeni, a na Alpima veje sneg (FOTO)
Alpi - Copyright Pixabay

Balkansko poluostrvo će se suočiti sa izuzetno dinamičnim vremenskim uslovima u narednom periodu. Šire područje Alpa već je iskusilo obilne padavine i jake grmljavinske oluje tokom vikenda. Nakon toplih dana, hladna vazdušna masa se proširila sa Atlantika tokom vikenda, donoseći osetno niže temperature, pa tamo sneg pada uveliko!

Na zapadnom Mediteranu je formiran sekundarni ciklon, što dovodi do obilnih kiša i snažnih grmljavinskih oluja nad Alpima, posebno na južnim i istočnim padinama. Ove promene su praćene temperaturama koje su se spustile na jesenje vrednosti od 10 do 14 stepeni.

 

 

U švajcarskim i francuskim Alpima pada veoma obilan sneg, čak i na visinama od 2.000 metara nadmorske visine, sa temperaturama ispod nule.

Sneg će se zadržati tokom dana, sa očekivanom akumulacijom od 10 do 30 centimetara. Iako je još uvek leto, sneg u ovom periodu godine nije neuobičajen za ovu oblast.

Prošle nedelje u ovom delu Alpa je bilo izmereno 31 stepeni.

Paralelno sa snegom u Alpima, na istočnijem području se zadržava topla vazdušna masa koja uslovljava temperature iznad 35°C. Hladnija vazdušna masa se brzo približava sa zapada, što će dovesti do naglog pada temperature za 15ak stepeni po prodoru hladnog fronta.

Trenutno, područje između Alpa i Balkana je izloženo superćelijskim olujama, a posebno je kritična situacija na severnom Jadranu, u Sloveniji i severoistočnoj Italiji. Tokom dana, snažne grmljavinske oluje će se širiti prema istoku, zahvatajući srednji i južni Jadran, veći deo Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike