Alarmantno stanje na Alpima: U Austriji se odronilo 100.000 kubnih metara kamena! (VIDEO)

15.06.2023

12:51

0

U incidentu, srećom, niko nije povređen

Alarmantno stanje na Alpima: U Austriji se odronilo 100.000 kubnih metara kamena! (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/gebimair

Deo planinskog vrha u austrijskoj državi Tirol srušio se, pri čemu je više od 100.000 kubnih metara kamena palo u dolinu ispod i izazvalo klizišta.

Stene su u nedelju počele da padaju sa Flačtorna, planine visoke skoro 3.400 metara u Alpima na granici između Švajcarske i Austrije, a geolozi kažu da je incident uzrokovan otapanjem permafrosta.

U odronu kamena niko nije povređen, saopštila je alpska policija.

U izviđačkom letu iznad pogođenog područja državni geolozi su napravili početne procene količine palog kamenja, ali kažu da bi to moglo biti neprecizno jer će biti potrebno vreme da se dobije preciznija slika.

- Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100.000 kubnih metara stene koja je otpala, verovatno i više od toga - rekao je Tomas Figl, državni geolog, u video-snimku tirolske državne vlade.

Geolozi su kao uzrok za urušavanje naveli otapanje permafrosta, dugoročno smrznutog sloja zemlje i stena. Najčešće povezan sa arktičkim regionima, permafrost se takođe nalazi visoko u evropskim Alpima.

 

 

- Možemo biti relativno sigurni da je uzrok ovog incidenta permafrost. Led je lepak planina i taj led se otapao tokom dužeg vremenskog perioda zbog klimatskih promena. To onda dovodi do rezultata koje vidimo ovde - rekao je Figl.

Nema dovoljno podataka da se kaže da li se broj odrona kamenja povećalo poslednjih godina, jer su obično samo veći odroni dobro dokumentovani. Naučnici se oslanjaju na informacije iz javnosti, dok se mnogi odroni kamenja dešavaju u udaljenim oblastima.

Kako klimatske promene izazvane ljudskim faktorom podižu globalne temperature, što dovodi do odmrzavanja permafrosta i topljenja snega i glečera, izgleda da će odroni kamenja u ovom regionu postati češći.

Odroni kamenja mogu izazvati velike probleme onima koji žive u podnožjima ovih planina.

U maju su stanovnici švajcarskog sela Brienc, u regionu Graubinden kod Davosa, bili primorani da se evakuišu nakon upozorenja da bi njihove domove moglo da smrska skoro 2 miliona kubnih metara kamenja koje je palo sa planine iznad njega.

Kamenje još nije došlo do sela, ali stanovnici ne mogu da se vrate. Proteklih dana došlo je do dramatičnog porasta aktivnosti jer se mnogo kamenja obrušilo, pa zvaničnici procenjuju da situacija još nije bezbedna.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike