Egipatski predsednik ističe: Cenim što je Egipat pozvan da se pridruži BRIKS-u, radujem se koordinaciji sa grupom

25.08.2023

23:01

0

Cilj grupe da smanji transakcije u dolarima smajiće devizni pritisak u Egiptu - saopštila je vlada

Egipatski predsednik ističe: Cenim što je Egipat pozvan da se pridruži BRIKS-u, radujem se koordinaciji sa grupom
BRIKS - Copyright Pixabay

Vlada Egipta se nada da će njeno uključivanje u BRIKS pomoći da se poveća priliv strane valute i da se privuku nove investicije, ali analitičari upozoravaju da je za tako nešto potrebno vreme, preneo je danas Rojters.

- Cenim što je Egipat pozvan da se pridruži BRIKS-u i radujem se koordinaciji sa grupom kako bi postigao svoje ciljeve uz podršku u ekonomskoj saradnji - rekao je egipatski predsednik Abdel-Fatah al-Sisi.

U Egiptu je u poslednjih nekoliko godina ekonomska kriza, a godišnja inflacija porasla je na rekordnih 36,5 odsto u julu, dok je pad vrednosti dolara primorao vladu da odloži plaćanja za uvoz pšenice.

- Cilj grupe da smanji transakcije u dolarima smajiće devizni pritisak u Egiptu - saopštila je vlada.

U saopštenju se navodi da će za Egipat članstvo u Novoj razvojnoj banci bloka, osnovane 2015, obezbediti koncesiono finansiranje razvoja.

Ekonomista Čarls Robertson je ocenio da bi dobijanje pristupa jeftinom finansiranju NDB pomoglo Egiptu i da ima smisla držati se blizu Kine, koja je potencijalni izvor ogromnih direktnih stranih investicija u egipatskoj proizvodnji.

On je istakao da BRIKS može pomoći da se reše dve duboke potrebe Egipta, odnosno priliv stranih investicija i rasterećenje javnog duga. BRIKS je juče pozvala Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže bloku.

Ekonomistkinja emiratske banke ADCB Monika Malik istakla je da bi članstvo u BRIKS-u moglo pomoći Egiptu da privuče više investicija.

- Pozitivno je da Egipat bude uključen. Iako se u bliskoj budućnosti očekuje da će uticaj biti ograničen, to bi moglo pomoći u jačanju njegovih odnosa sa ključnim ekonomijama - rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike