Egipat odoleo pritiscima SAD: Odbio da snabde Ukrajinu oružjem

12.08.2023

11:51

0

Zahtevi su upućeni u više navrata, uključujući martovski sastanak između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija u Kairu

Egipat odoleo pritiscima SAD: Odbio da snabde Ukrajinu oružjem
Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi - Copyright Costas Baltas/Pool via AP

Egipatski zvaničnici su navodno odlučili da se ne mešaju u naoružavanje Ukrajine, odbacujući ponovljene zahteve SAD za proizvodnju artiljerijskih granata i drugog oružja potrebnog za kontraofanzivu Kijeva protiv ruskih snaga.

Vašington je takođe tražio od Egipta da isporuči protivtenkovske rakete, sisteme protivvazdušne odbrane i malokalibarsko oružje za Ukrajinu, objavio je u petak Volstrit žurnal pozivajući se na neidentifikovane američke zvaničnike. Zahtevi su upućeni u više navrata, uključujući martovski sastanak između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija u Kairu.

- U razgovorima sa američkim zvaničnicima Egipat nije definitivno odbio zahteve, ali su egipatski zvaničnici privatno rekli da Egipat ne planira da pošalje oružje - navodi list.

Ta poruka očigledno nije stigla do Vašingtona. Zvaničnik američkog Stejt departmenta izrazio je optimizam u vezi sa namerom Egipta da pomogne Ukrajini, rekavši da su „razgovori sa egipatskim partnerima o zajedničkom interesu za okončanje rata u Rusiji produktivni i u toku“.

Ranije ove godine Kairo je navodno odustao pod pritiskom SAD od navodnog plana za prodaju raketa Rusiji. El Sisi je pokušao da održi dobre odnose i sa Vašingtonom i sa Moskvom usred ukrajinske krize, odbijajući da se pridruži kampanji za naoružavanje Ukrajine i kažnjavanje Rusije.

AP/Johanna Geron
Abdel Fatah el Sisi

El Sisijeva odluka takođe dolazi u trenutku kada neki članovi Kongresa pozivaju administraciju predsednika Džoa Bajdena da zadrži 320 miliona dolara od 1,3 milijarde dolara godišnje američke vojne pomoći obećane Egiptu, pozivajući se na stanje ljudskih prava u zemlji.

Američke obaveštajne agencije navodno su očekivale drugačiji ishod. Vašington post je u aprilu objavio da je, prema procurelim američkim obaveštajnim dokumentima, egipatska vlada odobrila plan prodaje artiljerijskih metaka kalibra 152 i 155 milimetara SAD za prebacivanje u Ukrajinu.

El Sisi je prošlog meseca prisustvovao samitu ruskog predsednika Vladimira Putina sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu. Posle sastanka jedan na jedan sa El Sisijem Putin je rekao da Rusija ima za cilj da završi industrijsku zonu u blizini Sueckog kanala u okviru plana za jačanje trgovine sa Egiptom i drugim afričkim zemljama.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike